Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 29. 4. 2011 18:02

Svatba britského prince Williama a Kate Middletonové

Zdroj: zpravodajové iDNES.cz, MF DNES, Reuters a ČTK

  • Královská svatba Kate Middletonové a prince Williama ve Westminsterském...

    Královská svatba Kate Middletonové a prince Williama ve Westminsterském opatství. (29. dubna 2011) / Autor: AP

13:20
Zaznělo
"Pro mě je nevěsta Kate osobností sama o sobě. Už to, že zvolila Sarah Burtonovou, která jí navrhla šaty, je neskutečně specifický krok, protože Alexander McQueen byl výjimečný. Mě se Kate velice velice líbila, už při vystupování z auta. Ač ty šaty působí jednoduše, později určitě uvidíme obrovské množství detailů. Střih, volba materiálu, je to perfektní a nevěsta je klenot sám za sebe. Klobouk dolů, je to vkusné a moderní zároveň," zhodnotil svatební šaty nevěsty v přenosu iDNES.cz módní návrhář Josef Klír.
13:14
Catherine už vypadá poměrně uvolněně a mává divákům. Nervozita zřejmě už opadla i z Williama, i když ten zatím působí přece jen strojeněji.
13:15
Následovat bude slavná balkónová scéna s polibkem a přelet letadel RAF. Nyní se však bude v paláci konat oběd pro 650 hostů, který pořádá královna. Na balkoně se novomanželé objeví krátce před půl třetí odpoledne.
13:12
Pro novomanžele přijel otevřený kočár z roku 1902 - "State Landau". Teď je čeká cesta do Buckinghamského paláce - kolem parlamentu, Whitehallu, bývalého rytířského kolbiště Horse Guards Parade a po promenádě The Mall kolem St. James Parku. A už vyjeli.
12:54
Zaznělo
"Tentokrát bylo poznat ekonomickou krizi v Británii a všude ve světě. Všechno je skromnější, než při svatbě prince Charlese s Dianou," řekl v přenosu iDNES.cz David Holeton, anglikánský kněz. I tato svatba však byla podle něj krásná.
13:07
Zajímavosti
Westminsterské opatství svatebčané opouštějí za zvuků Imperiálního pochodu anglického skladatele Williama Waltona, který byl hudební kulisou i sňatku Charlese a Diany před třiceti lety.
12:51
Klíčové chvíle
Opatstvím zní britská hymna God Save the Queen.
  • Královská svatba Kate Middletonové a prince Williama ve Westminsterském opatství. (29. dubna 2011)

    Královská svatba Kate Middletonové a prince Williama ve Westminsterském opatství. (29. dubna 2011) / Autor: AP

12:49
Zajímavosti
Obřad zahájil chorál Guide Me, O Thou Great Redeemer (Veď mě, spasiteli) skladatele Johna Hughese, který se hrál i při pohřbu Williamovy matky, princezny Diany v roce 1997 rovněž ve Westminsterském opatství.
12:46
Tisíce lidí sledují svatební den u obřích obrazovek v Hyde Parku a na Trafalgarském náměstí. V Londýně je stále pod mrakem, ale neprší a je spíše chladno, asi 12 stupňů Celsia. Podél trasy svatebního průvodu jsou rozmístěné vojenské kapely, které na čtyřech místech hrají shromážděným davům.
12:44
Zaznělo
"Jde o konzervativní svatbu, použili typický středověký obřad," řekl v přenosu iDNES.cz David Holeton, anglikánský kněz.
12:36
Móda
Hostem on-line přenosu iDNES.cz bude módní návrhář Josef Klír, který zhodnotí šaty nevěsty.
12:26
Zaznělo
Bratr nevěsty James William Middletone čte list apoštola Pavla Římanům. Mají pomáhat těm, kteří je pronásledují, mají hledat dobrou vůli. Vyzývá je k tomu, aby se radovali s těmi, kteří se radují a plakali s těmi, kteří naříkají.
  • Kate Middletonová ve svatebních šatech odjíždí se svým otcem Michaelem Middletonem do Westminsterského opatství. (29. dubna 2011)

    Kate Middletonová ve svatebních šatech odjíždí se svým otcem Michaelem Middletonem do Westminsterského opatství. (29. dubna 2011) / Autor: AP

12:21
Móda
Diamantové naušnice, které má Kate, jsou svatebním darem od jejích rodičů. Jejich tvar vychází z nově vytvořeného rodinného erbu, ve kterém jsou žaludy a dubové listy. Tiara patří královně Alžbětě II., dostala ji darem ke svým 18. narozeninám, šperk vytvořilo klenotnictví Cartier v roce 1936. Koupil jej Hrabě z Yorku, později jmenovaný král Jiří VI.
12:21
Móda
Svatební šaty Kate Middletonové navrhla skutečně Sarah Burtonová, pravá ruka zesnulého Alexandra McQuenna. Byla vidět, jak upravuje nevěstě šaty před nástupem do limuzíny. Spekulace módních odborníků se tak skutečně potvrdily, McQuenna nevěstě doporučila jako první šéfredaktorka anglické verze magazínu Vogue.
12:20
Klíčové chvíle
"Co Bůh spojil, člověk nerozděluj. Prohlašuji Williama a Catherine za muže a ženu. Ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého," zaznělo Westminsterským opatstvím z úst canterburského arcibiskupa.
12:18
Klíčové chvíle
William navlékl Kate prsten. Prsteny jsou vyrobené ze zlata pocházejícího z Walesu. To je tradice od svatby Jiřího VI. a královny Elizabeth, známé spíše jako královna matka. Kytice nevěsty bude po skončení oslav dopravena zpět do Westminsterského opatství a položena na hrob neznámého vojína, což je tradice od roku 1923.
12:16
Zaznělo
William: Já, William, princ Waleský, si tě beru, Kate Middletonová, za svou zákonnou manželku, abych tě miloval a lásku k tobě zachovovával v časech dobrých i zlých, bohatších i chudších, ve zdraví i nemoci od tohoto dne, dokud nás smrt nerozdělí, podle svatého přikázání Božího; a k tomu ti slibuji věrnost.