Královnou samby na karnevalu v Rio de Janeiru se má stát sedmiletá Julia Lira

Královnou samby na karnevalu v Rio de Janeiru se má stát sedmiletá Julia Lira | foto: AP

Královnou samby a „sexu“ má být v Riu sedmiletá dívka, Brazilci se bouří

  • 190
Světoznámý festival v brazilském Riu de Janeiru vypukne už za pár dní. Brazílie se před letošní oslavou nespoutanosti ponořila do debaty, jestli se prestižní role královny samby a také sexy symbolu oslav může zhostit teprve sedmiletá dívka. Rozhodne až soud.

Být královnou samby a vést průvodem některou z nejuznávanějších brazilských tanečních škol je snem téměř každé Brazilky. Podle BBC se této role tradičně ujímají spíše spoře oděné ženy zdokonalené plastikami.

OTEC JULIE O TANCOVÁNÍ NA KARNEVALU

"Každý muž, který se podívá na sedmiletou dívku a cítí jakýkoli druh vzrušení, by měl navštívit lékaře," řekl Marco Lira.

Jenže letos padla volba role, která bývá také často spojována se sexuálním symbolem oslav, na sedmiletou Julii Liraovou. Osmdesát minut by měla tančit v čele prestižní školy Viradouro, která je jednou z dvanácti neujuznávanějších.

Otec Marco je na ní patřičně hrdý a říká, že pro Julii nebude dlouhé vystoupení v horku žádný problém. Debata se ale točí kolem něčeho jiného. Proti její účasti jsou zejména organizace na ochranu práv dětí, které tvrdí, že sedmileté dívce úloha sexuálního symbolu nepřísluší.

Děti nesmí být objekty touhy, tvrdí odpůrci

Královnou samby na karnevalu v Rio de Janeiru se má stát sedmiletá Julia LiraPodle Výboru na ochranu dětí a dospívajících státu Rio de Janeiro Juliino angažmá jen oživuje citlivé téma dětí jako sexuálních objektů.

"Nejsme proti účasti dětí na karnevalu, ostatně je to součást brazilské kultury," řekl šéf výboru Carlos Nicodemos. "Ale nemůžeme dopustit, aby sedmiletá dívka dostala roli, s níž je tradičně spojován sex," dodal.

Škola Viradouro se brání, že Julia bude oblečená v souladu se svým věkem, na rozdíl od dospělých žen bude mít například zahalený hrudník. Její účast na oslavách hájí i otec. "Každý muž, který se podívá na sedmiletou dívku a cítí jakýkoli druh vzrušení, by měl navštívit lékaře," řekl Marco Lira.

Soud zabývající se rodinným právem má tento týden rozhodnout, zda se Julia bude moci karnevalu, který se koná od 13. do 16. února, zúčastnit.

Karneval v Riu (21.2.2009)

Karneval v Riu je i oslavou sexuální nespoutanosti.

Královnou samby na karnevalu v Rio de Janeiru se má stát sedmiletá Julia Lira

Královnou samby na karnevalu v Rio de Janeiru se má stát sedmiletá Julia Lira

Souhlasíte, aby se královnou karnevalu v Riu stala sedmiletá dívka?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 27. února 2010. Anketa je uzavřena.

NE
NE 2680
ANO
ANO 703

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video