Kra zpomalila, ´srážka století ´ možná nebude

  • 1
Antarktické ledovce se možná nesrazí. Obří kra sice míří k obrovskému ledovému jazyku, podle vědců z Evropské vesmírné agentury ale v posledních dnech zpomaluje. Odborníci předpokládali, že se masy ledu srazí už minulou sobotu a střet bude bouřlivý.

Předpokládalo se, že tři tisíce čtverečních kilometrů velké monstrum se s ledovcem srazí v sobotu 15. ledna.

"Kra může před kolizí proplout jen mělčinou," vysvětlil zpravodajskému serveru BBC Mark Drinkwater z Evropské vesmírné agentury (ESA), která monitoruje situaci prostřednictvím satelitu.

"Snímky podporují hypotézy, že mořské dno kolem Drygalského ledového jazyku je mělké, a obklopeno nánosy ledu, což ho může ochránit před kolizí," upřesnil.

Ale upozornil, že když tam kra uvízne, nemusí to být na dlouho. Proudění totiž může kru velkou jako Lucembursko otočit. Když se tak stane, vítr, proudy a spodní tání ji mohou nasměrovat pryč.

Někteří vědci nazývali předpokládaný střed obřích ledovců "srážkou století". Například Robert Binshadler z amerického Úřadu pro letectví a vesmír předpovídal, že až do sebe ledoví obři narazí, pravděpodobně si "promáčknou nárazníky". Jejich hrany se mohou deformovat a odlomený led zřejmě zmizí v Rossově moři. - více zde

Plující kra B15-A  komplikuje život obyvatelům Antarktidy. Tučňáci totiž musí za potravou putovat dál a mláďatům tak hrozí hlad. Plující obří ledovec ztížil i zásobování tří vědeckých stanic.  - více zde

Pohyb ledové kry B-15A. Je šestkrát větší než česká metropole, 14. ledna 2005.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video