Pohřeb pěti mladých dívek v polském Koszalinu. Dívky zemřely během únikové hry.

Pohřeb pěti mladých dívek v polském Koszalinu. Dívky zemřely během únikové hry. | foto: AP

Dívky v Koszalinu zemřely kvůli chybějící klice dveří. Najít ji bylo součástí hry

  • 163
Minulý týden otřásl Polskem případ pěti dívek, které se udusily během únikové hry. Dveře, kterými dívky mohly uniknout sice zamčené nebyly, ale chyběla na nich klika. Tu musely během hry najít. Podle polské prokuratury měla místnost také okno, které však bylo zacloněné sádrokartonem kvůli „zachování atmosféry“.

Minulý týden zemřelo v polském Koszalinu pět patnáctiletých gymnazistek, které se účastnily únikové hry. „Objekt potřebám hry nebyl uzpůsoben,“ řekl polskému rozhlasu mluvčí okresní prokuratury Ryszard Gasiorowski. 

„Součástí hry bylo najít kliku dveří, aby si dívky otevřely cestu ven. Bohužel už na to neměly čas,“ sdělil mluvčí s tím, že v místnosti se nacházelo také okno, které bylo pokryto sádrokartonem. „Dívky ho nemohly vidět. I kdyby, venku byly mříže,“ doplnil mluvčí. 

Příčinou požáru byly elektrické rozvody neodpovídající bezpečnostním standardům. Dívky se v místnosti udusily. 

Muži, který hru provozoval, hrozí až osmileté vězení. Polské úřady tragédii zavřely 13 areálů provozujících únikové hry. Zkontrolováno jich bylo zatím asi 180 z přibližně 1 100 v zemi. Premiér Mateusz Morawiecki prohlásil, že budou uzavřeny všechny podniky s únikovými hrami, které nesplní bezpečnostní předpisy.

Tragédie, která se v Polsku odehrála, spustila plošné kontroly únikových her i u nás. Více čtete zde: Polská tragédie spouští kontroly v Česku. Hasiči prověří únikové místnosti


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video