Koštunica: ČR může být mostem mezi Jugoslávií a Západem

Česká diplomacie může podle nového jugoslávského prezidenta Vojislava Koštunici napomoci při zlepšování vztahů mezi Jugoslávskou svazovou republikou a státy západní Evropy. Koštunica to řekl českým novinářům po setkání s českým ministrem zahraničí Janem Kavanem. Česká podpora snaze Jugoslávie o návrat do mezinárodních organizací, obzvláště pak evropských, bude velmi přínosná, míní Koštunica. "Velmi nás to těší a jsme za to vděční," prohlásil.

Koštunica: Češi a Srbové mají společnou historii
Mezi českým a srbským národem jsou tradiční vztahy, oba národy mají i podobnou historii. Česká republika má navíc zkušenost z přechodem od autoritativního režimu k demokratickému a s transformací státem řízené ekonomiky, řekl Koštunica.

Česká diplomacie podle něj může napomoci i při řešení vztahů mezi Srbskem a Černou Horou.

Česko může pomoci zkušenostmi s federací
ČR má zkušenosti s řešením vztahů ve federaci i s jejím rozpadem, připomněl jugoslávský prezident.

Kavan: ČR podporuje územní celistvost Jugoslávie
Kavan jugoslávského prezidenta ujistil, že česká vláda podporuje územní celistvost a suverenitu Jugoslávie, a to jak v souvislosti se snahami o nezávislost Černé Hory, tak i Kosova. ČR je pro naplňování rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1244, řekl Kavan, podle něhož by Kosovo mělo získat širokou autonomii.

Koštunica je přesvědčen, že se podaří vyřešit nejožehavější problémy, jimž Jugoslávie po pádu režimu Slobodana Miloševiče čelí. Je potřeba vytvořit novou srbskou vládu a vyjasnit vztahy s Černou Horou.

V této souvislosti Koštunica zmínil práci na nové federální ústavě, neboť na základě stávající by, jak řekl, Jugoslávie nepřežila.

Prioritou číslo 1 jsou nové volby
Velký důraz klade nový jugoslávský prezident na předčasné parlamentní volby v Srbsku, které se uskuteční 23. prosince. "Poté budeme úplný obrázek o tom, jak se postoje obyvatelstva změnily," prohlásil jugoslávský prezident. Až budou vyřešeny problémy se sestavováním vlády, bude podle něj JSR řešit i takové záležitosti, jako je vyslání zástupce do vídeňské centrály Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Koštunica opět vyjádřil nespokojenost s tím, že v Kosovu nejsou zastoupeny, byť v symbolickém počtu, srbské policejní síly. "Nejprve je však potřeba řešit problém návratu srbských uprchlíků do Kosova," prohlásil. Dodal ale, že nyní bude možné lépe komunikovat mezi JSR a civilní správou OSN v Kosovu.

ČR pomůže Jugoslávii při obnově země
Kavan jugoslávskému prezidentovi řekl, že ČR je připravena i nadále pomáhat při rekonstrukci Jugoslávie, která má specifikovat své požadavky. Jako příklady zmínil českou finanční pomoc při rekonstrukci bělehradské nemocnice Dragiši Mišoviče a při opravě mostů a tepelné elektrárny Kolubara.

Jugoslávský prezident Vojislav Koštunica přivítal v Bělehradě českého ministra zahraničí Jana Kavana. Kavan je prvním členem české vlády, který navštívil Jugoslávii po pádu režimu Slobodana Miloševiče (23. října 2000).

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video