Vakcína Novavax, ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vakcína Novavax prokázala účinnost 96 procent, u britské mutace 86

  • 84
Proticovidová vakcína firmy Novavax má 96procentní účinnosti proti původní verzi koronaviru. Vůči britské, nakažlivější variantě viru, prokázala účinnost zhruba 86 procent. Podle prohlášení výrobce to ukázala analýza dat z testování v Británii. Podle agentury Reuters je tak očkovací látka o krok blíže schválení lékovými regulátory.

Novavax je kromě preparátů od firmy CureVac a ruské vakcíny Sputnik V jednou z očkovacích látek, které v současnosti hodnotí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Nejde ale o schvalování. 

Pro podmínečné používání v zemích EU schválila vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a od čtvrtku také Johnson&Johnson.

Očkovací látka od firmy Novavax byla účinná jen z přibližně 55 procent v jiné menší studii provedené v Jihoafrické republice, kde byli dobrovolníci primárně vystaveni tam hojně rozšířené „jihoafrické“ mutaci koronaviru.

V obou studiích měla vakcína podle výrobce stoprocentní účinnost, pokud jde o zamezení vážnému průběhu nemoci covid-19 nebo úmrtí. Výrazně však zabránila i mírným průběhům. V Británii i JAR přitom účastníci testování podání látky dobře snášeli.

Česká vakcína by mohla být účinná i na mutace koronaviru, říká vědec

Výsledky závěrečné analýzy v Británii jsou do značné míry v souladu s předběžnými daty, která byla zveřejněna v lednu. I tehdy se ukázalo, že vakcína Novavax je účinná z 96 procent vůči nákaze původní variantou koronaviru a z 86 procent vůči té britské.

Firma Novavax předpokládá, že výsledky studií použije při žádostech o schválení své vakcíny v různých zemích. Zatím není jasné, kdy zažádá o schválení v domovských Spojených státech nebo zda schvalovací orgány budou požadovat dokončení stále probíhajícího testování v USA.

29. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video