Mladí muži v rouškách procházejí odletovou halou Letiště Václava Havla v Praze. (10. března 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Koronavirus dosáhne dál, než se soudilo, nakazit se lze i na čtyři metry

  • 129
Koronavirus způsobující nemoc COVID-19 může ve vzduchu zůstat nejméně třicet minut a cestovat až na vzdálenost čtyř a půl metru, a to je mnohem dál než bezpečná vzdálenost, kterou momentálně doporučují zdravotnické úřady po celém světě. Vyplývá to z nové studie čínských vědců, kteří upozorňují na nutnost nosit roušku.

Nemoc se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu. Jde o kapénkovou infekci přenášenou vzduchem. Koronavirus však dokáže mimo lidský organismus přežít i několik hodin, v závislosti na teplotě a povrchu. 

Epidemie koronaviru

Například při teplotě 36,6 stupňů Celsia může podle epidemiologů přežít dva až tři dny na skle, tkanině, kovu, plastu nebo papíru.  

Zjištění vědců z čínské provincie Chu-nan zpochybňují radu zdravotnických úřadů po celém světě, že lidé by měli od ostatních zůstat v bezpečné vzdálenosti od jednoho do dvou metrů. 

Čínští epidemiologové podrobně sledovali případ přenosu koronaviru, který se odehrál 22. ledna v Chu-nanu a zjistili, že tato vzdálenost nestačí.

Cestující, známý jako „A“, nastoupil do plně obsazeného dálkového autobusu a usadil se v předposlední řadě. Ačkoli se „A“ už během nástupu necítil dobře, stejně jako většina dalších 47 pasažérů na sobě neměl roušku, protože nutnost jejího nošení tou dobou ještě neplatila.

V autobusu byla po celou dobu jízdy zavřená okna. Uvnitř se nacházela kamera, takže vědci měli k dispozici detailní záznam. Ačkoli pacient „A“ během čtyřhodinové cesty nekomunikoval s ostatními, v době, kdy autobus zastavil v dalším městě, virus už z nositele „přeskočil“ na sedm dalších cestujících.

Jak se nákaza nemocí COVID-19 šířila v autobusu v provincii Chu-nan

Nakazit se lze i poté, co dopravní prostředek opustí infikovaní

Šlo tedy nejen o lidi, kteří seděli relativně blízko od nositele nemoci, ale také o pasažéry nacházející se o šest řad před ním, tedy zhruba 4,5 metru daleko. Z cestujících s nasazenou rouškou se virem nikdo nenakazil.

Stát kvůli koronaviru zavřel všechny školy, ruší hromadné akce nad sto lidí

„Můžeme potvrdit, že v uzavřeném prostředí s klimatizací překročí přenosová vzdálenost nového koronaviru běžně uznávanou bezpečnou vzdálenost,“ uvedl spoluautor výzkumu Chu Š’-siung. „Naše rada je nosit ochrannou roušku po celou dobu jízdy autobusem a důsledně si mýt ruce,“ dodal pro list South China Morning Post. 

Studie uvedla, že virus může zůstat ve vzduchu i po odchodu pacienta „A“ . Třicet minut poté, co autobus opustili cestující z první skupiny, nastoupili noví pasažéři. Jeden z nich se koronavirem nakazil. Podle vědců pravděpodobně vdechl částice aerosolu vydechnuté předchozími nakaženými cestujícími.

Koronavirus přežije v tělesných tekutinách i pět dní

„Ve zcela uzavřeném prostoru je proud vzduchu poháněn hlavně horkým vzduchem vytvářeným klimatizací. Vzestup horkého vzduchu může přenášet kapky s virem do větší vzdálenosti,“ uvedli vědci. Koronavirus může podle nich v lidských exkrementech či tělesných tekutinách přežít více než pět dní.

Poté, co pacient „A“ vystoupil z dálkového autobus, nastoupil do mikrobusu a cestoval přibližně další hodinu. Koronavirus za tu dobu „přeskočil“ na další dva cestující. Jeden z nich rovněž seděl přibližně 4,5 metru od pacienta „A“ . V době, kdy byla studie dokončena, infikoval pacient „A“ nejméně 13 lidí.

Šíření koronaviru v Číně se podle oficiálních údajů dál zpomaluje. Národní zdravotnická komise uvedla, že nemocí se tu zatím nakazilo 80 754 lidí. Skoro 60 000 už úřady považují za uzdravené. Čínská vláda v úterý ohlásila úmrtí dalších 17 nakažených, a tak celková bilance narostla na 3 136 mrtvých.

Ulice během karantény ve Florencii, Římě a Miláně: 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video