Maďarsko začne očkovat čínskou vakcínou Sinopharm, jako první v EU

  • 80
Maďarsko ve středu začne jako první země v Evropské unii očkovat vakcínou proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm. Informovala o tom maďarská vláda. Maďarský regulační úřad tento preparát nedávno schválil pro nouzové použití, aniž čekal na doporučení od Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA).

V polovině února v maďarské metropoli přistálo letadlo, které do země přivezlo prvních 550 tisíc dávek očkovacího preparátu čínské společnosti.

K naočkování jsou potřebné dvě dávky této vakcíny, tudíž první várka by měla pokrýt vakcinaci 275 tisíc lidí. 

Budapešť v lednu oznámila, že s firmou Sinopharm uzavřela dohodu o nákupu pěti milionů dávek její vakcíny.

Maďarsko, jehož vláda kritizuje pomalé zavádění vakcín v Evropské unii, je první z 27 členských zemí, která už dříve schválila kromě čínské také ruskou vakcínu.

Maďarský regulační úřad ani v případě ruské vakcíny Sputnik V nečekal na doporučení Evropské agentury pro léčivé prostředky. 

Dostali jsme skvělé rady pro boj s covidem, řekl Babiš po jednání s Orbánem

Maďarsko dále očkuje vakcínami proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Země začala proti covidu-19 očkovat v prosinci loňského roku. Podle tiskové agentury MTI tamní zdravotníci do úterý naočkovali 457 096 lidí, z nichž 205 720 lidí dostalo dvě dávky preparátu.

Ve zhruba desetimilionové zemi se od začátku pandemie prokazatelně koronavirem infikovalo přes 407 tisíc lidí, z nichž 14 450 zemřelo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video