Vězeň podstupuje test na přítomnost covidu-19 na lékařské klinice v areálu...

Vězeň podstupuje test na přítomnost covidu-19 na lékařské klinice v areálu věznice v indickém Ahmadábád. (2. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Indičtí vězni nechtějí na svobodu. Uvnitř je bezpečněji než venku, tvrdí

  • 2
Několik desítek vězňů v Indii odmítlo předčasné propuštění s tím, že svět venku je aktuálně mnohem nebezpečnější než ten za mřížemi. Trestanci se obávají, že se stanou obětí covidu-19, s nímž v Indii zemřelo už 330 tisíc lidí, a tak si raději v cele odsedí zbytek trestu.

K těm, kteří odmítli podmínečné propuštění, patří i někdejší učitel Ashisha Kumara, jenž si ve věznici v severoindickém státě Uttarpradéš odpykává šestiletý trest. „Druhá vlna pandemie na Indii udeřila brutálně, uvnitř je bezpečněji než venku,“ prohlásil podle listu The Independent.

Věznice Kumarovu žádost schválila a odsedí si tak i zbytek trestu. Muž není jediným vězněm, kterému se do pandemického světa nechce. Tu stejnou prosbu měla nejméně dvacítka dalších trestanců z devíti věznic v Uttarpradéši. Také oni přiznali, že se bojí situace kolem covidu-19.

Ředitel indické vězeňské správy Anand Kumar uvedl, že k důvodům, proč mnozí nechtějí na svobodu, patří ale také skutečnost, že někteří z nich nebudou mít po propuštění přístup k jídlu či zdravotní péči, které jsou jim ve vězeňském zařízení neustále k dispozici.

12. května 2021

„Zdravotní prohlídka se ve věznicích provádí pravidelně. Denně ve stejnou dobu dostanou jídlo, jsou ve věznicích v bezpečí a zdraví. Vězni vědí, že jakmile se dostanou na svobodu, budou se muset snažit vydělat peníze, aby měli na jídlo a bydlení,“ dodává Kumar.

Indie v posledních dnech registrovala kolem 120 tisíc nových případů infekce koronavirem. Úmrtí přibývá denně téměř tři tisíce. Čísla jsou nižší, než před několika týdny, přesto je v zemi situace stále kritická.

Nedávný rozmach infekce v Indii někteří experti přičítají mimo jiné nové variantě koronaviru, která se tam objevila poprvé. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že výskyt této mutace  byl oficiálně potvrzen již v 53 státech světa. Varianta je podle WHO nakažlivější než předchozí verze koronaviru.

Indie očkuje velmi pomalu

Indie tento měsíc spustila očkování pro všechny lidi starší 18 let. Poptávku po vakcínách ale nedokáže uspokojit, ačkoli patří mezi jejich největší výrobce.

Premiér Nárenda Módí čelí rostoucí kritice, že jeho vláda není schopná zajistit dostatek očkovacích látek pro indickou populaci. Plně naočkovaná jsou asi jen tři procenta Indů. To je nejnižší podíl mezi deseti zeměmi s nejvyšším počtem případů na světě. 

Po covidu přišla další rána. Indii děsí agresivní plíseň napadající mozek

Indické úřady v březnu dočasně zastavily export vakcín, kvůli čemuž se jiné země jako Bangladéš, Nepál, Srí Lanka a mnoho států v Africe musely snažit preparáty získat z jiných zdrojů. Podle Reuters se očekává, že Indie vývoz vakcín neobnoví nejméně do října.

Od začátku pandemie se covid v Indii, která má více než 1,3 miliardy obyvatel, potvrdil u 28,2 milionu lidí. V počtu infekcí je Indie druhá za USA, v úmrtích spojených s touto nemocí je Indie třetí po USA a Brazílii.

17. května 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video