ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Johnson & Johnson žádá v Evropě o schválení své jednodávkové vakcíny

  • 118
Americká farmaceutická firma Johnson & Johnson požádala Evropskou agenturu pro léčivé přípravky EMA o podmínečné schválení své vakcíny proti nemoci covid-19. Unijní agentura informaci uvedla na svých internetových stránkách. Od ostatních vakcín se liší tím, že se aplikuje pouze v jedné dávce.

Výbor pro léčiva EMA bude vakcínu označovanou jako Covid-19 Vaccine Janssen vyhodnocovat ve zrychleném zřízení a posudek se dá očekávat v půlce příštího měsíce. 

Stane se tak za podmínky, že Johnson & Johnson výboru dodá kompletní data o účinnosti, bezpečnosti a kvalitě očkovací látky.

Jde o čtvrtou žádost o povolení vakcíny proti covidu-19 od začátku současné pandemie. Už dříve souhlas získaly přípravky od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. 

Agentura DPA uvádí, že Evropská komise vakcínu od společnosti Johnson & Johnson objednala pro 200 milionů lidí v sedmadvacítce. Od ostatních vakcín, které se už v EU používat mohou, se liší v tom, že se podává jen v jedné dávce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video