Nedělní vydání listu The New York Times mělo na titulní straně jména téměř...

Nedělní vydání listu The New York Times mělo na titulní straně jména téměř tisíce obětí koronaviru. Celkový počet mrtvých ve Spojených státech se pak blíží 100 tisícům (24. května 2020). | foto: Profimedia.cz

Tisíc jmen, tisíc mrtvých. Americký deník uctil památku obětí covid-19

  • 73
Deník The New York Times v neděli uctil památku lidí, kteří v USA zemřeli s nemocí covid-19. Na titulní straně vyšel titulek Americká úmrtí se přiblížila 100 tisícům, nevyčíslitelná ztráta. Na celou stránku novináři vypsali téměř tisíc jmen některých zemřelých a krátké informace o nich. Celkem v zemi zemřelo už přes 97 tisíc lidí a nakažených je 1,62 milionu.

V podtitulku materiálu stojí: Nejsou to jenom jména ze seznamu. Byli jako my. Materiál je pokusem zlidštit tragédii v době, kdy se americké údaje blíží kulatému číslu a kdy čtenáře i novináře přemáhá únava ze záplavy zprávy o pandemii.

Zástupkyně grafického šéfredaktora Simone Landonová se spolupracovníky prošla úmrtní oznámení ve stovkách amerických novin. Vybrali z nich jména a osobní údaje charakterizující zemřelé. Mezi záplavou jmen je například „Alan Lund, 81 let, Washington, dirigent s nejúžasnějším sluchem“.

Titulní strana nedělního vydání The New York Times:

Tom Bodkin, který v The New York Times pracuje 40 let, řekl, že si za celou dobu nepamatuje, že by první strana listu vyšla bez jediné fotografie.

Počet 1,62 milionu nemocných je více než třetina z 5,3 milionu nakažených evidovaných ve světě, vyplývá z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). 

Spojené státy jsou zemí nejhůře postiženou tímto koronavirem, který se začal koncem loňského roku šířit do světa z Číny. Druhá je v počtu nakažených Brazílie se 347 400 dosud potvrzenými případy a třetí je Rusko s téměř 336 tisíci případy potvrzenými od začátku pandemie. Rusko ale v neděli ještě nové údaje nezveřejnilo.

Koronavirus ve světě

Indický chlapec při odebírání vzorků na testování na nákazu koronavirem ve...
Jednotka vojáků z Čínské lidové armády pochoduje Zakázaným městem v Pekingu....
Palestinský trenér boxu Osama Ayob při pouličním tréninku v Gaze s jednou ze...

Navzdory vysokým číslům zahájily Spojené státy částečné uvolňování omezení zavedených kvůli pandemii. V pátek prezident Donald Trump prohlásil místa bohoslužeb, jako kostely, synagogy a mešity, za nezbytná místa poskytující základní službu a nařídil jejich otevření po celých Spojených státech už o tomto víkendu, napsala agentura AFP.

V pondělí je v zemi Den obětí války, který se považuje za zahájení léta. Panují obavy, že uvolňování omezení může přinést novou vlnu nákazy. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video