Hrozil před Kongresem v živém přenosu bombou. Vyjednával 5 hodin

  • 57
Muž s dodávkou zaparkoval před budovou knihovny Kongresu a tvrdil, že má auto naložené výbušninami. Po pěti hodinách vyjednávání ho americká policie ve čtvrtek zatkla. Zatímco s policií vyjednával, vysílal živě video na Facebooku. V Česku se takovým lidem slangově říká „lajfeři“.

Muž kritizoval ústup USA z Afghánistánu a také americké zdravotnictví. Kongres tento týden nezasedá, v budově však byli zaměstnanci.

Úřady preventivně evakuovaly budovy nejvyššího soudu, kongresové knihovny, jeden kancelářský objekt a řadu přilehlých podniků. 

Podle agentury AP je podezřelým 49letý Floyd Ray Roseberry ze Severní Karolíny. Během incidentu seděl za volantem své černé dodávky a psal na papír vzkazy, které ukazoval policistům přes okno.

Zatímco vyjednával s policií, vysílal živě z dodávky video na Facebooku. Na videu byl vidět vnitřek dodávky, která byla naložená mincemi a krabicemi. 

Roseberry hrozil výbuchem, vznášel protivládní výhrůžky a mluvil o tom, co je podle něj v dnešních Spojených státech špatně. Kritizoval například postup Spojených států v Afghánistánu, stav zdravotní péče či americkou armádu.

Identitu podezřelého potvrdila médiím jeho bývalá manželka, která údajně neví o tom, že by Roseberry kdy vlastnil výbušniny. Byl však podle ní vášnivým sběratelem zbraní.

„Po mnoha hodinách vyjednávání podezřelý dobrovolně sám vystoupil z auta a vzdal se policii,“ oznámil šéf policie zajišťující ochranu kapitolu Thomas Manger. Stále však není jasné, zda měl Roseberry skutečně v autě bombu.

Policie zatím nezveřejnila žádné podrobnosti o možném motivu nebo případných požadavcích, které muž vznášel.

Kolem budovy Kongresu již osm měsíců panuje napjatá bezpečnostní atmosféra vzhledem k lednovému útoku příznivců exprezidenta Donalda Trumpa na budovu zákonodárného sboru. Za měsíc se také ve Washingtonu plánuje demonstrace, na níž chtějí organizátoři žádat „spravedlnost“ pro „politické vězně“. Tím mají na mysli lidi odsouzené při lednových nepokojích. Akce vyvolává u policie obavy z dalších možných násilných střetů s ozbrojenými extremisty.

Lednový útok na Kapitol

Den před lednovými nepokoji policie našla například výbušné zařízení v sídle Celostátního výboru Republikánské strany nebo podezřelý balíček v sídle Celostátního výboru Demokratické strany.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video