Spálené policejní auto po čtvrtečních nepokojích muslimských věřících, kteří se...

Spálené policejní auto po čtvrtečních nepokojích muslimských věřících, kteří se domáhali vstupu na stadion v hlavním městě Demokratické republiky Kongo. Celkem bylo zraněno 46 policistů, z toho 8 vážně a jeden zemřel. Výtržníci poškodili 10 policejních vozů a jeden zapálili. (13. května 2021) | foto: Hereward HollandReuters

Třicet trestů smrti. Soud v Kongu neměl slitování s násilnostmi proti policii

  • 43
Za nepokoje během oslav muslimského postního měsíce ramadán soud v Kongu udělil 30 trestů smrti, napsala dnes agentura AFP s odvoláním na soudní zdroje. Ve městě Kinshasa ve čtvrtek útočníci napadli policisty, šestačtyřicet jich zranili a jednoho zabili. Proces vysílaný v přímém přenosu začal v pátek a verdikt padl dnes brzy ráno.

Konžské soudy sice poměrně často udělují tresty smrti, zejména členům ozbrojených skupin na východě země, od roku 2003 je ale Kongo nevykonává. V praxi se tak jedná o doživotní tresty. 

Ve čtvrtek se muslimští věřící dožadovali vstupu na stadion v hlavním městě, kde chtěli uspořádat oficiální modlitbu ke konci ramadánu. Demonstranti útočili zejména na policisty, kteří na oslavy dohlíželi. 

Nejméně jeden policista při potyčkách zemřel, další je v bezprostředním ohrožení života. Celkem bylo zraněno 46 strážců zákona, z toho osm vážně. Výtržníci poškodili deset policejních vozů, jeden zapálili.

Policie na místě zadržela 38 lidí a okamžitě je převezla k soudu, který začal v pátek. Veřejnoprávní televize celý proces zakončený dnešním rozsudkem vysílala v přímém přenosu. 

Web actualite.cd dodává, že vedle trestů smrti byl jeden člověk odsouzen k pěti letům vězení a ostatní byli osvobozeni. Soud údajně nemohl posoudit zapojení mladistvých, protože to nespadá do jeho kompetence, doplnil web.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video