Projev prezidenta Zelenského na summitu NATO v Madridu. | foto: Profimedia.cz

KOMENTÁŘ: Mezi Versailles a Mnichovem. Jak Západ hledá válečnou strategii

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Západ klopotně hledá účinnější válečnou strategii, která by nějak pohnula konfliktem mezi Ruskem a Ukrajinou. Chtějí-li USA plnit vedoucí roli ve světě, budou muset udělat víc než jen čekat, že se řešení nějak vyvine spontánně, píše sociolog a publicista Antonín Rašek.

Nedlouho po sobě se v létě sešly na bavorském zámku Elmau země G7 a na summitu v Madridu členské státy NATO, aby reagovaly na situaci na Ukrajině. Země G7 se rozhodly reagovat na válku prohloubením ruských sankcí. Aliance přijímá opatření především preventivního charakteru: posílit obranu východního křídla vojáky rychlé reakce ze 40 tisíc na 300 tisíc a přijmout za členy Švédsko a Finsko. Nová vojenská strategie již nepočítá s Ruskem jako s partnerem, ale považuje ho za přímou hrozbu.

I když historické paralely někdy pokulhávají na všechny čtyři nohy, občas poslouží jako odstrašující nebo následováníhodné příklady i při hledání východisek z krizí a konfliktů. Tak tomu dosud bylo i při formování strategie Západu k rusko-ukrajinské válce.

Tato strategie předpokládá, že se Kyjev vzdá části území. Jako první s ní přišel Henry Kissinger a podpořilo ji několik západních představitelů. Podobně se vyjádřil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video