Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Olympiáda hraje Kimovi do karet, utuží kontrolu nad poddanými

  20:29
V Jižní Koreji začíná v pátek největší sportovní svátek letošního roku. Olympijské hry v Pchjongčchangu však mají i politickou rovinu. Zcela jistě zasáhnou i do vztahů Soulu a KLDR. Koreanista Petr Bláha v komentáři pro iDNES.cz vysvětluje, že z her bude těžit zejména Kim Čong-un, který utuží kontrolu nad severokorejským obyvatelstvem.

Kim Čong-un | foto: Profimedia.cz

V jihokorejském Pchjongčchangu začínají XXIII. zimní olympijské hry, které alespoň na čas upozadí horké téma severokorejských zbraní hromadného ničení. Jihokorejci o hostování her usilovali od roku 2003 a jsou stejně vytoužené jako letní olympiáda v Soulu (1988) – teď i zimní akcí dostihnou svého japonského rivala. Ani napjatá atmosféra předcházející hrám, které dělí přesně tři dekády, není nepodobná. Ovšem několik podstatných rozdílů tu je.

Před startem olympiády vojenská přehlídka za hranicí. KLDR předvedla i rakety

Při pořádání olympiád jde o národní prestiž a ve Východní Asii to platí dvojnásob. Korejská olympijská historie jako by navíc byla s politikou bytostně spjata. Vůbec první úspěch přišel v roce 1936, kdy byla země japonskou kolonií. Zisk maratónského zlata v nacistickém Berlíně vedl k uzavření deníku Tong-A, protože ten z dresu na fotografii olympijského vítěze Sona vyretušoval znak císařství. 

Když byl v roce 1981 za pořadatele olympiády zvolen Soul, Korejská republika se stala druhou hostitelskou zemí v Asii. Po vzoru Japonska (1964 LOH v Tokiu, 1972 ZOH v Sapporu) vyvinula maximální úsilí, aby v roce 1988 představila svůj „hospodářský zázrak“ a obnovenou demokracii. V Soulu vznikl nejvyšší mrakodrap v regionu, masově se rozšířily automaty na kávu a v prosinci 1987 byl ve svobodných volbách zvolen prezident No Tche-u – bývalý voják, jenž si o záměrech Severu nedělal iluze.

Bombové útoky a taktické mlžení

Pchjongjang se naopak snažil olympiádu v Soulu zhatit. Věděl, jak poničí jeho falešný obraz toho úspěšnějšího režimu. Plyne to mj. z depeší spřáteleným státům, které se po vzoru předchozích olympiád (1980 Moskva, 1984 Los Angeles) snažil přesvědčit k bojkotu. V boji proti rivalovi neváhal nasadit nejkrutější prostředky: bombové útoky proti jihokorejským cílům (např. zničení civilního letadla v listopadu 1987). V rámci „mírové ofenzivy“ zástupci KLDR mj. přednesli návrh Fidela Castra, že země bude olympiádu spolupořádat. 

Šlo však jen o taktické mlžení, které se jako ostatní akce minulo účinkem. Pchjongjang se olympiády nezúčastnil a v roce 1989 uspořádal vzdoroakci: Mezinárodní festival mládeže a studentstva. Podle tehdejšího šéfideologa Hwang Čang-jopa šlo o “poslední velkolepou párty, kterou Sever uspořádal.” Jih naopak díky „severní politice“ navázal první hospodářské kontakty s dosud komunistickými zeměmi, zajistil úspěšný průběh olympiády a navázání diplomatických styků s SSSR i ČLR.

Exšpionka KLDR varuje před olympiádou Soul: Kimovi nevěřte, jen vás využije

Zatímco prestižní akci před třiceti lety se Pchjongjang snažil zmařit všemi prostředky, dnes se jeho náhlá účast jeví jako nezvratná. Na Jih spolu se dvěma krasobruslaři, kteří se jako jediní severokorejští sportovci skutečně kvalifikovali, přijíždí prý až pětisetčlenná delegace. 

Má zahrnovat vrcholné představitele: devadesátiletého Kim Jong-nama (figurální hlavu KLDR), třicetiletou Kim Jo-džong (sestru vůdce Kim Čong-una) a řadu dalších, včetně těch ze sankčního seznamu OSN. Jedni návštěvu nadšeně vítají jako (opět) první krok k mírovému soužití národa, zatímco druzí protestují a pchjongčchangskou olympiádu dost případně přejmenovali na pchjongjangské hry. Co vedlo k domněle náhlé změně severokorejského postoje?

Mírová ofenziva a body pro Kima

Načasování olympiády, stejně jako vnitropolitická změna na Jihu je vodou na mlýn severokorejského vedení. Předchozí pravicová prezidentka, jejíž administrativa velmi efektivně přispívala k izolaci KLDR, byla v březnu loňského roku Ústavním soudem zbavena funkce. V květnu byl do úřadu v předčasných volbách zvolen levicový prezident Mun Če-in, který již před patnácti lety proslul jako jeden z hlavních strůjců bezzubé sluneční politiky. 

Ta do značné míry financovala severokorejský režim. Období intenzivních testů sice Severu umožnilo završit potřebné vývojové zkoušky zbrojního arzenálu, ale zároveň situaci v regionu vyhrotilo do té míry, že Trumpova administrativa dokázala spolu se spojenci vyvinout tlak na Čínu a dosáhnout dosud nebývalé izolace KLDR.

Výprava umělců z KLDR dorazila na olympiádu, v přístavu pálili vlajky

Pchjongjang tedy vlastně zcela přirozeně odpovídá očekávanou „mírovou ofenzivou“, která mu může přinést jedině pozitiva. V prvé řadě má potenciál rozklížit dosavadní pevné spojenectví. Spojené státy například nakonec souhlasily s jihokorejským návrhem odložit pravidelné vojenské cvičení, zatímco Sever svou vojenskou přehlídku nezrušil. Z Jihu také nepochybně poplynou benefity. 

Jihokorejská vláda už nyní na dvoutýdenní pohoštění severokorejské „olympijské“ delegace vyčlenila v přepočtu přes 55 milionů korun a prezident Mun od svého zvolení opakuje, že je připraven sousedovi bez podmínek poskytnout okamžitou humanitární pomoc (zatím) v řádu milionu dolarů. V neposlední řadě KLDR olympiádu využije k utužení kontroly severokorejského obyvatelstva. Prostřednictvím agitpropu zdůrazní ideologickou převahu a rozkolísanost Jihu, díky štědrým jihokorejským dárkům pak posílí loajalitu vybraných kádrů.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...