Policejní seržant César Augusto Lasso (vlevo) a vojenský seržant Luís Alfredo

Policejní seržant César Augusto Lasso (vlevo) a vojenský seržant Luís Alfredo Moreno (třetí zleva) ve společnosti zdravotního personálu Červeného kříže po propuštění ze zajetí kolumbijské gerily FARC (2. dubna 2012) | foto: AP

Kolumbijská gerila propustila poslední muže zákona, držela je 12 let

  • 6
Ultralevicová povstalecká skupina Revoluční ozbrojené síly Kolumbie propustila po nejméně 12 letech zajetí šest policistů a čtyři vojáky. Jsou to prý poslední muži zákona, které FARC zadržovaly, aby mohly vyvíjet nátlak na kolumbijskou vládu. Drží ale stále asi sedm set civilistů.

Kolumbijská gerila je propustila nedlouho poté, co vyjádřila ochotu k mírovým rozhovorům a oznámila, že končí s unášením lidí za účelem vymáhání výkupného. Propuštění vojáci a policisté byli drženi v džungli v táborech pro rukojmí.

Na letiště poblíž kolumbijské metropole Bogotá je má z odlehlých jižních provincií Meta a Guaviare transportovat vrtulník s vyznačeným červeným křížem, pronajatý pro tuto akci od brazilské armády. Propouštěcí akci zprostředkoval Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Policisté a vojáci byli uneseni koncem 90. let, kdy FARC byly na vrcholu svých sil. Prostřednictvím zajatých příslušníků vládních sil si chtěly FARC na vládě vynucovat politické ústupky.

Mnozí Kolumbijci však nevěří, že gerilové hnutí končí s násilím. Odhaduje se, že v jeho moci je stále na 700 civilistů. Předchozího pokusu o mírová jednání přitom FARC jen využily k dozbrojení.

Výkupné tvoří spolu s financemi získanými z obchodu s drogami hlavní část příjmů nejstaršího povstaleckého hnutí v zemi. V současnosti mají FARC kolem 9 tisíc mužů, většinou se skrývají v pralesních nebo horských oblastech.

Kolumbie

Kolumbie

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video