Kolik je planet - devět, nebo deset?

- Sluneční soustava se dosud skládala z devíti planet. Britský astronom John Murray však nyní dokazuje, že v temném vesmíru, daleko - téměř tisíckrát dál než Pluto - obíhá Slunce další planeta.
A nejen to, podle Murraye je tento neviditelný souputník několikrát větší než Jupiter, dosud největší planeta soustavy.

Vzhledem k tomu, že střední vzdálenost od Slunce předpokládané planety činí téměř pět miliard kilometrů, trvá jeden její oběh téměř šest milionů let. A to prý vysvětluje i skutečnost, že dosud nebyla odhalena.

Jak tedy na její existenci přišel doktor Murray?
Analyzoval letovou dráhu třinácti známých komet, které prolétávají sluneční soustavou po protáhlých eliptických dráhách. A u všech zjistil výchylky, jejichž zdrojem musí být velká planeta daleko od Slunce.

"Propočítal jsem pravděpodobnost a je pouze 1:1700, že jde jen o náhodu," cituje Murraye televize BBC.

Britský astronom se navíc domnívá na základě svých měření, že planeta nevznikla při formování sluneční soustavy, ale byla zachycena až později. Proto také prý krouží v opačném směru než všechny ostatní "normální" planety. Podle všeho tak jde o uprchlíka z jiného systému.

Kromě toho i NASA nedávno oznámila, že za Plutem je nejspíš nějaká planetka, která vychýlila v roce 1992 dráhu sondy Pioneer 10. Ta odstartovala ze Země v roce 1972, nyní je vzdálena od Slunce 11 miliard kilometrů a stále vysílá signály. Pravděpodobně však nejde o stejné těleso, jaké předpokládá Murray.

Zatím není jasné, jak se bude nová planeta jmenovat - tedy pokud se prokáže její existence. Doktor Murray si nedělá nárok na výhradní právo, pouze by rád "přispěl s několika nápady". Nicméně, na rozdíl od světa vědců, astrologie a mytologie již dříve předpokládaly existenci desáté planety a daly jí i hrozivé jméno po bohyni pomsty - Nemesis.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video