ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia

Požáry v Austrálii zabily v nejhůře zasaženém státě až třetinu koalů

  • 5
Lesní požáry na pobřeží australského státu Nový Jižní Wales si vybírají za oběti stále více zvířat. Podle australské ministryně pro životní prostředí Sussan Leyové nejspíš zahynulo až 30 procent tamních koalů medvídkovitých. Oheň už za zničil přes pět milionů hektarů vegetace, z toho 3,4 milionu právě v Novém Jižním Walesu.

Pobřeží na severu Nového Jižního Walesu je domovem významného množství australských koalů. Jejich počet se odhadoval na 15 až 28 tisíc. Podle ministryně Leyové však bylo nejspíš až 30 procent těchto zvířat zabito, protože „bylo zničeno až 30 procent oblastí, kde žijí“.

„Budeme vědět více, až se požáry uklidní a budeme moci vše zhodnotit,“ řekla ministryně rozhlasové stanici ABC. Dřívější zprávy o tom, že koalové už v Austrálii „funkčně vyhynuli“, se ukázaly být nepravdivé a přehnané. Je nicméně pravdou, že je tento druh ohrožený, napsal britský deník The Guardian.

Požáry zachvátily pobřeží australského státu už v listopadu, s ohněm v uplynulých týdnech bojovali hasiči rovněž i v Jižní Austrálii, Viktorii a v Západní Austrálii. Celkem si vyžádaly také devět lidských životů.

VIDEO: Australanka zachránila z ohně koalu, riskovala vlastní život

Koala je jedním ze symbolů Austrálie. Jeho tamní populaci ale ohrožují klimatické změny, zmenšování přirozeného životního prostředí či choroby jako infekční chlamydie přenášející se při páření.

Podle australského zákona na ochranu přírody z roku 2012 patří koala mezi zranitelné druhy. Ve volné přírodě těchto vačnatců, někdy nesprávně nazývaných jako „medvídek koala“, žije méně než 100 tisíc, možná dokonce jen 43 tisíc, uvádí Australská nadace pro koaly.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video