ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Klokan zabil muže, který ho choval jako mazlíčka. Zvíře záchranáři utratili

  • 7
Sedmasedmdesátiletý Australan zemřel po napadení klokanem, kterého choval jako domácího mazlíčka. Smrtící útoky těchto zvířat nejsou běžné, poslední podobný se stal v roce 1936.

Incident se stal ve městě Redmond, asi 400 kilometrů jižně od Perthu, metropole státu Západní Austrálie. Napadeného muže našel s vážnými zraněními v pondělí jeho příbuzný. Přivolal záchranáře, klokan jim ale bránil v ošetření muže, policisté proto byli nuceni zvíře zastřelit. Muž na místě zemřel. O případu informoval zpravodajský portál BBC News.

V Austrálii žije kolem 50 milionů klokanů, kteří mohou vážit až 90 kilogramů a dosáhnout výšky až dvou metrů.

Vzpřímený člověk jako hrozba

„Klokani mají spoustu zbraní jako ostré zuby, drápy a silné nohy. Pokud jsou v úzkých nebo nějakým způsobem rozrušeni, může to být docela nebezpečné,“ řekl televizi ABC expert na chování klokanů Graeme Coulson.

„Problém je, že klokani i lidé stojí vzpřímeně, a takový vzpřímený postoj je pro klokaní samce výzvou,“ dodal Coulson.

Na farmě chovají lamu i klokana. Díky sousedům můžou na dovolenou

„Vypadá to, že šlo o dospělého samce, a ti mohou být poměrně agresivní a v zajetí se jim nedaří dobře,“ uvedla podle agentury AP Tanya Irwinová ze záchranné stanice pro domorodá zvířata v Perthu. „Okolnosti neznáme. Nevíme, jestli klokan netrpěl bolestí, ani netušíme, proč byl chován jako domácí zvíře. Nejsou to žádní roztomilí mazlíčci, ale divoce žijící zvířata,“ dodala.

V červenci zaútočil v australském státě Queensland klokan na 67letou ženu, která byla na procházce. Skončila s tržnými ranami a zlomenou nohou.

Ve státě Nový Jižní Wales utrpěla v březnu při útoku klokana vážná poranění hlavy tříletá holčička. Jedním z důvodů útoků je podle odborníků fakt, že rozvoj měst v Austrálii stále více omezuje přirozené životní prostředí klokanů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video