Test severokorejských raket na blíže neurčeném místě v KLDR. Nedatovaný snímek zveřejněný severokorejskou agenturou KCNA v lednu 2009.

Test severokorejských raket na blíže neurčeném místě v KLDR. Nedatovaný snímek zveřejněný severokorejskou agenturou KCNA v lednu 2009. | foto: Profimedia.cz

KLDR po měsících testovala na západě země rakety země-vzduch

  • 26
Severní Korea cvičně odpálila raketu krátkého doletu. Stalo se tak minulý týden u jejího západního pobřeží, informovala jihokorejská agentura Jonhap.

Podle nejmenovaného zpravodajského zdroje jihokorejské agentury Kim Čong-ilovi muži odpálili rakety země-vzduch KN-06. Cílem Pchjongjangu je prý zvětšit dostřel raket, u západního pobřeží se proto uskutečnilo cvičení, napsala americká stanice CNN na svých webových stránkách.

Odpálení několika raket krátkého doletu bylo prvním testem KLDR za posledních devatenáct měsíců. V červenci 2009 vypálili vojáci komunistické Koreje pět raket na východním pobřeží. Tehdejší incident se neobešel bez masivní kritiky mezinárodního společenství.

Test z minulého týdne dosud nikdo nepotvrdil. Jihokorejský ministr obrany odmítl CNN cokoli komentovat.

Napětí mezi oběma znepřátelenými zeměmi je v poslední době vysoké. Podstatně se zvýšilo loni po dvou útocích KLDR, při kterých zemřelo na padesát Jihokorejců. Pchjongjang se odmítl omluvit.

Severní Korea minulý týden pohrozila, že zpřetrhá veškeré vazby, které ji pojí se Soulem, a pohrozila vojenským střetem. Tentokrát kvůli tomu, že se Soul ohradil proti tvrzení, že "snaživě prosil" o konání rozhovorů. Pchjongjang prý jeho slova překroutil.

KLDR vojenskou akcí nehrozí prvně. Čas od času jižnímu sousedovi vyhrožuje ozbrojeným útokem. Jakákoliv větší konfrontace by vzhledem k mnohem lépe vybavené jihokorejské armádě, podporované navíc asi 28 tisíci americkými vojáky na poloostrově, byla pro vedení KLDR v Pchjongjangu sebevražedná, míní někteří analytici.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video