Severní Korea uspořádala noční vojenskou přehlídku. Z televize k lidem hovoří...

Severní Korea uspořádala noční vojenskou přehlídku. Z televize k lidem hovoří tamní vůdce Kim Čong-un. (10. října 2020) | foto: AP

Vůdce KLDR Kim Čong-un chce obnovit horkou linku s Jižní Koreou, tvrdí agentura

  • 9
Severokorejský vůdce Kim Čong-un dal najevo, že je od října ochoten obnovit „horké linky“ s Jižní Koreou. KLDR komunikaci se svým jižním sousedem přerušila po pouhých několika týdnech letos v srpnu.

Podle tiskové agentury KCNA Kim Čong-un řekl, že jeho země nemá důvod Jižní Koreu provokovat nebo jí ubližovat. Je podle něho na Soulu, zda bude pokračovat ve svém neústupném postoji, nebo zda chce pěstovat nové vztahy.

Severní Korea přestala reagovat na telefonáty z jihu v srpnu. Stalo se to jen několik hodin poté, co Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce, řekla, že Soul by měl zaplatit za společné vojenské cvičení se Spojenými státy.

Jižní Korea vítá možný summit s KLDR. Chce začít znovu komunikovat

Oba státy na Korejském poloostrově jsou technicky vzato ve válečném stavu od konfliktu, který v roce 1953 skončil jen příměřím.

21. dubna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video