Odpal sledovali lidé také z Jižní Koreje. (18. prosince 2023)

Odpal sledovali lidé také z Jižní Koreje. (18. prosince 2023) | foto: AP

KLDR odpálila letos už pátou balistickou raketu. Dopadla do Japonského moře

  • 28
Severní Korea v pondělí odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM), která má dolet přes 15 tisíc kilometrů, a mohla by tak zasáhnout i území celých kontinentálních Spojených států. Podle agentury Jonhap šlo už o pátý letošní test rakety dlouhého doletu ze strany komunistické země, což je nejvíce za jediný rok. Raketový test odsoudily Jižní Korea, Japonsko i USA.

KLDR raketový test podle jihokorejské armády uskutečnila v 8:24 místního času (0:24 SEČ) z Pchjongjangu nebo jeho okolí. Raketa podle agentury Reuters dosáhla výšky přes 6 000 kilometrů, uletěla vzdálenost 1 000 kilometrů a po 73 minutách dopadla do Japonského moře západně od ostrova Hokkaidó.

Japonský premiér Fumio Kišida, podle něhož test ohrožuje mír a stabilitu, uvedl, že nejsou hlášeny žádné škody. Svolal jednání bezpečnostní rady. O vážné provokaci mluví Soul. Podle Washingtonu představuje odpálení rakety ohrožení pro sousedy KLDR a je v rozporu s vícero rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Ty Pchjongjangu zakazují jakékoliv podobné testy.

Pondělní test přišel jen několik hodin poté, co Pchjongjang v neděli večer na 12. výročí úmrtí svého vůdce Kim Čong-ila odpálil raketu krátkého doletu. Ta uletěla kolem 570 kilometrů, než skončila v moři.

Jak podotýká agentura DPA, některé z raket KLDR jsou schopné nést i atomovou hlavici.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video