Kim Čong-il na nedatovaném snímku, který vydala severokorejská agentura KCNA, aby rozptýlila spekulace o jeho zdraví.

Kim Čong-il na nedatovaném snímku, který vydala severokorejská agentura KCNA, aby rozptýlila spekulace o jeho zdraví. | foto: Reuters

Kim Čong-il prodělal druhou mrtvici, tvrdí americké úřady

  • 18
Americké úřady mají informace, podle kterých severokorejský předák Kim Čong-il minulý měsíc prodělal druhou mozkovou mrtvici. Vůdce KLDR má prý potíže s mluvením a jen těžko hýbe levou rukou a nohou, uvedla japonská televize TBS.

Spekulace o zdravotním stavu Kim Čong-ila nekončí a podle televize TBS, která ve své zprávě citovala jihokorejský zdroj blízký americkým zpravodajským službám, na tom není "milovaný vůdce" zrovna nejlépe.

Jihokorejský prezident I Mjong-bak však zároveň v dnešním vydání listu Chosun Ilbo vyvrátil dohady o tom, že Kim Severokorejcům už několik měsíců nevládne. "Kim se z nemoci zotavuje a svou zemi i nadále řídí," prohlásil prezident v jihokorejském deníku.

Severokorejci dokazují Kimovo zdraví

Podle amerických a jihokorejských rozvědek severokorejský předák prodělal první mozkovou mrtvici už v srpnu. Právě ta měla být příčinou jeho neúčasti na oslavách 60. výročí vzniku KLDR. - čtěte Severní Korea slavila bez Kima, zřejmě prodělal mrtvici

Pchjongjang však zprávy o Kimově špatném zdravotním stavu vytrvale odmítá a snaží se dokázat, že je s Kimem všechno v pořádku.

Kim Čong-il na nedatovaném snímku z návštěvy vojenské jednotky.

Kim Čong-il na nejnovějších snímcích agentury KCNA

Státní agentura KCNA zveřejnila v polovině října nedatované snímky, na nichž Kim vypadá zdravě a je na inspekci vojenské jednotky. Jihokorejští experti ale okamžitě prokázali, že snímky nejsou nic jiného než podvrh. Krajina v pozadí fotografie svědčí o tom, že fotografie byly pořízeny v červenci, ještě před údajnou Kimovou mozkovou příhodou.

Další pokus o rozptýlení spekulací o Kimově zdraví podnikla severokorejská agentura KCNA minulý čtvrtek, kdy vydala zprávu, že se vůdce KLDR vydal spolu s dalšími vysokými představiteli ze severu Korejského poloostrova na koncert vážné hudby. Zprávu nepodpořila fotografiemi, zato vydala nové nedatované snímky z Kimovy návštěvy u dvou vojenských jednotek. - přečtěte si Jsem tak zdráv, že můžu chodit po koncertech, vzkázal Kim světu

Syn Kima sháněl pro otce lékaře

Severokorejské propagandě příliš nepomohl dokument japonské televize Fuji z konce října. Odvysílala totiž záběry, na kterých nejstarší syn severokorejského vůdce Kim Čong-nam shání v Paříži špičkového francouzského neurochirurga. Ten pak měl odletět do Pchjongjangu léčit nemocného vůdce KLDR. - přečtěte si Syn Kim Čong-ila sháněl pro otce francouzského neurochirurga

Zdraví Kim Čong-ila je na severu Korejského poloostrova tím nejstřeženějším tajemstvím. Všeobecně se ale ví, že severokorejský vůdce dlouhodobě trpí cukrovkou a dalšími zdravotními problémy. Na jejich základě pak vznikají spekulace, které jsou o to živější, že Kim Čong-il ještě nevybral svého nástupce. V této souvislosti se hovoří především o jeho třech synech, manželovi jeho mladší sestry nebo mocné generálské klice.

Jedno je ale jisté. Ať Kima nahradí kdokoliv, zdědí nevyzpytatelnou velmoc, která často a ráda řinčí zbraněmi, a to i jadernými. Právě proto sleduje svět vývoj na severu Korejského poloostrova velmi pozorně a tím posledním, co by si mezinárodní společenství přálo, je chaotický vývoj v zemi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video