Má či nemá tohle dítě AIDS? Pravdu zná často jen lékař.

Má či nemá tohle dítě AIDS? Pravdu zná často jen lékař. | foto: SME - Juraj Koník

Keňané o AIDS nevědí téměř nic, zabíjí hlavně ty ve slumech

  • 3
Nairobi (Od zvláštního zpravodaje SME.sk) - Do Keni po suchém roce dorazilo krátké období dešťů. Občas sprchne. V rozmočené červené půdě se brodí zablácené děti ze sirotčince Children´s Garden na okraji hlavního města Nairobi. Dvě z nich jsou HIV pozitivní. Téměř nikdo to tu o nich neví. Jen vedení sirotčince a lékaři.

"Diagnózu těch dětí znám jen já, můj zástupce a moje žena. Kvůli tomu, aby nebyly diskriminovány. Dostávají léky, mají speciální stravu," říká Mosés Ndung´a, zakladatel Children´s Garden. Speciální strava zde v Keni znamená občas mléko a víc manga a banánů.

Součástí pozdravu dětí z Children´s Garden je podání ruky. Jsou to stovky rukou denně. Ty nejmenší objímají každého mzungu - bělocha, který přijde. Právě toho večera, kdy jsem se dozvěděl o dvou nemocných dětech, si mě vyhlídl asi čtyřletý chlapec s čerstvou odřeninou na čele. Usnul mi rameni a já jsem celou dobu přemýšlel, které dvě z těch téměř dvou set se nakazily od své matky.

Prach, bláto a Kibera

Možná většina obyvatel Children´s Garden ztratila rodiče kvůli AIDS. Ještě před pár lety odhadovali HIV až u třetiny obyvatelů Keni, zabíjel hlavně mladé do třiceti let. "Nápor viru ustoupil. Keňa posilnila prevenci, víc lidí chodí k lékaři," říká Mosés.

Oficiální statistiky mluví o více než sedmi procentech populace. Skutečné číslo se nedá zjistit.

Jiný zablácený výjev. Kibera v Nairobi, druhý největší slum Afriky, jeden milión obyvatel v chatrčích z vlnitého plechu. Mouchy sedají na vykuchané ryby v stánku s masem i na děti sedící ve dveřích chatrčí. Do bláta je zadupaný kondom. Prevence dorazila i do ubohé části Keni.

Test na AIDS v Keni

Test na AIDS v Keni

Stále se však HIV nejvíc šíří zde. Matky dětí se po nocích věnují prostituci. Mají na výběr: buď teď zemřou hlady, nebo je později zabije AIDS.

Ze Slovenska mezi keňské nejchudší

Testy na HIV i následná léčba jsou zadarmo. Na Klinice svatého Rafaela, kde pracují i slovenští lékaři, testují lidi z okolních slumů. Většina chodí k lékaři s malárií či zlomeninami. Ale pár z nich denně se posadí i na lavičku dobrovolného testovacího centra.

"Den na klinice dnes začal skvěle. Konečně zajímavý případ. Přišel chlapík s pořezanou tváří, zmlátili ho. Bavilo mě ho sešívat," říká slovenský lékař Ján Bodo. Už několik měsíců ordinuje v okrajové části Nairobi Mihango v sousedství chatrčí. Na Keni ho lákala i lékařská praxe, jakou by na Slovensku nezažil. - celou reportáž si můžete přečíst zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video