Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde se stala chyba? Rusko hledá příčiny krachu reforem

M o s k v a (Od našeho zvláštního zpravodaje) - Proč vlastně ztroskotaly reformy v Rusku? Tato otázka je stále více aktuální - současná ekonomická krize zpochybnila osm let budování nového Ruska a znovu otevřela diskuse o směru, kterým by se měla země dál pohybovat. "Do loňského léta se zdálo, že jdeme vpřed, i když velmi pomalu," říká filozof a politolog Igor Čubajs. "Pak se ukázalo, že posun byl iluzí, že společnost je rozkradená a že tady vlastně skoro žádné reformy nebyly."
O diagnóze stavu země není pochyb: Rusku se nepodařilo za více než osm let vybudovat funkční systém. Ekonomický pokles pokračuje a jeho konec je v nedohlednu. Slovo reformátor je pro miliony lidí synonymem lupiče.
Otázka "Kde se stala chyba?" fascinuje politology, jednoznačnou odpověď však nemá. "Já sama nad tím hodně přemýšlím, a ještě jsem na nic rozumného nepřišla," přiznává Larisa Bogorazová, demokratická aktivistka.
Nové Rusko se začalo rodit koncem roku 1991, kdy prezident Boris Jelcin po rozpadu SSSR vyhlásil prozápadní reformy, privatizaci, likvidaci centrálního plánování. Ruští intelektuálové se od té doby přou, zda bylo tak radikální přesměrování ekonomiky vhodné. "Tvrdé a rychlé změny nebyly pro Rusko rozumné. Měly probíhat pomaleji, s větším rozmyslem," tvrdí politolog Andrej Rjabov.
Sergej Kovaljov, disident sovětské éry, je však přesvědčen, že je nesmysl představovat si nějakou třetí, pozvolnější cestu, než s jakou tehdy přišli reformátoři kolem Jegora Gajdara. "Jeho politika byla správná a jediná možná. Kdyby mu dal Jelcin více času a kdybychom postupovali důsledněji, žili bychom dnes ve zcela jiné zemi," tvrdí Kovaljov.
Nedůslednost se stala jedním z hlavních motivů i všech dalších let reforem. "Bylo to tragické období ztracených a promrhaných šancí a obrovských možností. Za padesát let budou nad tím lidé kroutit nevěřícně hlavou," soudí Igor Čubajs. Politologové tvrdí, že ruské plány byly v na papíře dobré, jejich uvedení v život se však nedařilo. "Nebyly to opravdové činy, ale jejich pouhá imitace. Nebyla to privatizace, ale imitace privatizace, neobjevili se žádní soukromníci," říká Čubajs.
Různí analytici zdůrazňují při zdůvodnění ruských obtíží rozdílné aspekty (nedostatek elit, úpadek moci Moskvy, neschopnost společnosti přijmout změny). Nejsou jednotní v pohledu na roli jednotlivých reformátorů. Shodují se však v tom, že odpovědnosti před dalšími generacemi historiků i občanů se nemůže zbavit "šéfreformátor" Boris Jelcin.
"Jelcin dovolil staré nomenklatuře, aby proměnila stát v pouhý zdroj svého osobního bohatství a také v novou vládnoucí třídu," říká Andrej Rjabov. "A co je ještě horší, byla narušena role státu jako instituce, která je schopná něco prosadit." Na druhou stranu: odborníci vždy ke své kritice dodávají, že v zájmu spravedlnosti vedle neúspěchů v ekonomice je třeba dívat se i do jiných oblastí. Rusko dosahuje stupně svobody, o které se před několika lety nikomu nezdálo, žádný z katastrofálních scénářů občanské války či diktatury se nenaplnil a Jelcin je větší demokrat, než za jakého ho původně mnozí považovali."Rusko je nyní mnohem více liberální země," říká Larisa Bogorazová.
Ruské liberály ovšem nejvíce děsí, že Rusko již ztratilo víru ve smysluplnost tržních reforem, jež se pro mnoho obyvatel staly symbolem zmaru a ničení.
"Většina Rusů dnes věří, že Gajdar a další reformátoři oloupili stařečky, zbohatli na reformě a jsou vinni touto krizí," říká Sergej Kovaljov. "Není to pravda. Je to propaganda." Ostatně: kolem čtyřiceti procent Rusů odsuzuje rozpad SSSR i následné prozápadní reformy. "Z pohledu obyčejného občana to je prosté: dříve měl práci, možnost si vydělat, jet na dovolenou. Nyní mu ani nikdo nenamlouvá, že toho samého se dožijí jeho děti," vysvětluje Andrej Rjabov. "Když mu zítra řeknou, že místo svobodných cen dostane dva lístky na dva bochníky chleba, několik kilogramů rýže a krup, řekne: no dobře." Mezi moskevskými liberály není lehké najít optimisty, kteří by věřili v rychlé dosažení stability. "Obávám se, že nás čekají ještě horké chvilky, politicky i ekonomicky," říká Sergej Kovaljov. Na druhou stranu věří, že zásadní obrat země již není možný. "Žádná politická síla v Rusku není schopna vrátit zemi zpět k tomu, co bylo dřív. Nestačí jí na to síly. V tom smyslu jsem optimista."
Důsledky neúspěchu:
- hospodářská situace se stále zhoršuje
- stát neplní některé základní funkce
- země je politicky nestabilní
- lidé ztrácejí víru v tržní ekonomiku
- vztahy se Západem se zhoršují
- není jasno v dalším směřování Ruska
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Boris Jelcin

Video zachytilo atentát na Roberta Fica

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...