Italský kardinál Angelo Becciu (27. srpna 2022)

Italský kardinál Angelo Becciu (27. srpna 2022) | foto: Reuters

Kardinál a exporadce papeže zpronevěřil peníze Vatikánu, dostal pět a půl roku

  • 6
Kardinál Angelo Becciu je podle soudu ve Vatikánu vinen v případu zpronevěry při správě majetku církve. Podle verdiktu má strávit ve vězení pět a půl roku, rozhodl soud.

Pětasedmdesátiletý Becciu je nejvýše postaveným církevním hodnostářem, který kdy stanul před vatikánským trestním soudem. Kardinálovi právníci uvedli, že jejich klient se proti verdiktu odvolá.

Soud se zabýval řadou finančních transakcí, na které dohlížel Becciu v době, kdy byl druhým nejvýše postaveným mužem na vatikánském Státním sekretariátu v letech 2011 až 2018.

Velká část procesu se týkala nevýhodné investice 300 milionů liber (8,5 miliardy korun) do rekonstrukce luxusní nemovitosti v Londýně. Nemovitost nakonec Vatikán se zhruba třetinovou ztrátou prodal v roce 2022.

Ve Vatikánu rezignoval vlivný kardinál. Zapletl se do aféry s luxusním bytem

Jeden z nejzávažnějších finančních skandálů ve Vatikánu v posledních letech soud zkoumal od roku 2021. Becciu, který kdysi patřil k nejbližším spolupracovníkům papeže Františka, trval na své nevině. Prokurátor Alessandro Diddi pro kardinála žádal trest sedm let a tři měsíce vězení.

Spolu s Becciuem stanulo před soudem dalších devět lidí, kteří čelili obžalobě z praní špinavých peněz, podvodu, korupce, zneužití pravomoci a vydírání, napsala agentura DPA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video