Předvoj migrantů, kteří v „karavaně“ míří do USA, je už v mexické metropoli

  • 223
Kolem 1700 Středoameričanů, kteří tvoří předvoj takzvané karavany migrantů mířící k hranicím USA, dorazilo v neděli do metropole Mexika. Momentálně přebývají na místním stadionu. Více než tisíc migrantů se mezitím shromáždilo ve městě Puebla, asi 125 kilometrů od Mexico City, kam se chtějí vydat společně.

Dalších přibližně dva tisíce lidí teprve směřují do Puebly z jihomexického státu Oaxaca. Podle agentury DPA se rozdělili do několika menších skupin poté, co vláda státu Veracruz odvolala svůj slib, že jim poskytne 150 nákladních automobilů pro přepravu do Mexika. Uvedla to organizace hájící práva migrantů Pueblo Sin Fronteras.

Cesta do metropole je přitom velmi nebezpečná, protože oblast ovládají drogové kartely, jejichž členové často přepadávají cestující.

Další dvě karavany se nacházejí teprve v jihomexickém státě Chiapas. Skupina zhruba 1500 Hondurasanů urazila od guatemalsko-mexických hranic kolem 180 kilometrů, zatímco přibližně dvoutisícová karavana ze Salvadoru byla v neděli teprve 40 kilometrů od jihomexické hranice.

Migranti z Hondurasu, Guatemaly a Salvadoru prchají před chudobou a násilím. V mexickém hlavním městě chtějí úřady a zástupci nevládních organizací projednat jejich situaci a rozhodnout o dalším postupu. Na hranice Texasu je to odtud ještě dalších nejméně 1000 kilometrů cesty nebezpečným územím. Bezpečnější trasa do Kalifornie je dlouhá 2800 kilometrů.

Americký prezident Donald Trump minulý týden prohlásil, že posílit ostrahu hranic by mohlo až patnáct tisíc amerických vojáků. Trump označuje migranty bez dokladů za zásadní nebezpečí pro Spojené státy a ochrana hranice před migranty je podle něj prioritou americké politiky. Rovněž oznámil, že zvažuje vydání dekretu, který by zablokoval automatické udělení amerického občanství dětem cizinců narozeným v USA (více informací čtěte v tomto článku).

Opoziční demokraté mu však vyčítají, že podle nich používá téma migrace jako lákadlo na republikánské voliče před úterními kongresovými volbami. Podle některých kritiků vyostřenou rétorikou přispívá k nesmiřitelnému rozdělení společnosti a vytváří atmosféru podněcující nenávistné činy,

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video