Malebné pobřeží Kanárský ostrovů bude kazit nová ropná plošina

Malebné pobřeží Kanárský ostrovů bude kazit nová ropná plošina | foto: Monika Hrušovápro iDNES.cz

U Kanárských ostrovů se může těžit ropa. Turisté se prý bát nemusí

  • 6
Jedna z nejoblíbenějších prázdninových destinací evropských turistů bude možná čelit velké hrozbě. U pobřeží Kanárských ostrovů se totiž usadí těžaři.

Místní autority se bouří proti rozhodnutí španělské vády, která dala zelenou společnosti Repsol k průzkumům a potenciální výstavbě ropných plošin u pobřeží ostrovů Lanzarote a Fuerteventura. Obyvatelé ostrovů vyjádřili velké obavy z možný ropných skvrn, které mohou zasáhnout místní pláže a ohrozit tak turistický ruch.

"Rozhodnutí vlády nejde dohromady s filozofií udržitelného turistického ruchu, kterou vyznáváme," uvedl pro server The Guardian regionální ministerský předseda Paulino Rivero. "Jediný, kdo z této situace bude těžit, je společnost Repsol," dodal.

"Jakákoli ropná havárie by nezruinovala jen probíhající turistickou sezónu, jméno Kanárských ostrovů by totiž bylo navždy spojeno s ropou," prohlásil Harald Zeiss, zástupce konglomerátu cestovních kanceláří.

Španělská konzervativní vláda, která dala Repsolu zelenou, doufá, že potenciální ložiska ropy podstatně sníží závislost země na jejím dovozu. "Nejen, že tímto krokem výrazně snížíme naši závislost na dovozu ropy, vytvoříme také přes 5 000 nových pracovních míst a posílíme ekonomiku Kanárských ostrovů," slibuje si kabinet.

"Vláda podstupuje stejná rizika, která před dvěma lety vedla k obrovské ekologické havárii v Mexickém zálivu," připomněl mluvčí Greenpeace Mario Rodriguez obří únik ropy u amerického pobřeží (více o ropné havárii v Mexickém zálivu čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video