Kanadu čeká první rozvod gayů

  • 9
Sňatky homosexuálů jsou v kanadském Ontariu povoleny od loňského června. Možnosti společného svazku dvou osob stejného pohlaví využily už loni i dvě ženy. Svazek M. M. a J. H. (pouze pod těmito iniciálami jsou zmiňovány v soudních dokumentech) však vydržel jen pět dní.

Přestože již před tím spolu žily pět let, manželství jim nevyšlo.

Nyní jejich manželství skončí legálním rozvodem. S největší pravděpodobností půjde o vůbec první soudní rozvod homosexuálů na světě.

Zatímco místní i federální vláda v rozvodech nevidí zásadní problém, obránci tradiční rodiny se obávají, že jde o další krok v záměrném pronikání homosexuálních vlivů do kanadského zákonodárství.

Nejvyšší soud provincie Ontario rozhodl tento týden, že dosavadní definice výrazu manželé v rozvodovém zákoně, která výslovně hovoří o muži a ženě, byla "protiústavní, neúčinná, neplatná a nevykonatelná".

Jak by se ale měla změnit, zůstává otázkou. Lesbický pár navrhuje "dvě osoby, které mezi sebou uzavřely manželství", zatímco vláda soudí, že přesné popsání významu není nutné.

Právníci obou rozvádějících se žen označili soudní výrok za průlomový a historický, podle nich otevírá dveře k rozvodům dalším homosexuálním dvojicím. Ontarijský premiér Dalton McGuinty řekl, že "samozřejmě podporujeme sňatky osob stejného pohlaví, z čehož logicky vyplývá, že i jejich rozvody".

"Bylo by absurdní říci, že je legální nechat se oddat, ale nesmět se rozvést," dodal. Proti žádosti o povolení rozvodu se postavila kanadská organizace na podporu tradičních rodinných hodnot Canada Family Action Coalition, která tvrdí, že se případem homosexuálové snaží záměrně protlačit své zájmy do zákonů.

Předseda organizace Brian Rushfeldt žádost označil za "justiční hnilobu". Otázku sňatků gayů prozkoumá za tři týdny nejvyšší soud, který rozhodne, zda tyto svazky musí být výslovně povolené kanadskou ústavou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video