Členové organizace Fronta za osvobození uživatelů drog rozdává ve Vancouveru...

Členové organizace Fronta za osvobození uživatelů drog rozdává ve Vancouveru dávky otestovaných drog na demonstraci požadující legalizaci bezpečných alternativ k toxickým pouličním drogám. (14. dubna 2022) | foto: Reuters

Zdraví je víc než pouta. Kanadská provincie na zkoušku povolí tvrdé drogy

  • 28
V kanadské provincii Britská Kolumbie přestanou dočasně stíhat držení některých nelegálních drog pro osobní potřebu u dospělých. Tříletá výjimka platná od 31. ledna 2023 se bude vztahovat na uživatele drog starší 18 let a zahrnuje opioidy, kokain, metamfetamin a extázi. Organizace specializující se na pomoc drogově závislým si nicméně stěžují, že s nimi nikdo záležitost nekonzultoval.

„Zrušení trestních postihů pro lidi, kteří u sebe mají malé množství nelegálních drog pro vlastní potřebu, sníží stigma a škody. Britské Kolumbii také poskytne další nástroj k ukončení krize kolem předávkování,“ uvedla náměstkyně ministerstva zdravotnictví pro závislosti Carolyn Bennettová.

„Děláme to proto, abychom zachránili životy, ale také abychom lidem užívajícím drogy dali jejich důstojnost a možnost volby,“ dodala pro stanici BBC. Podle té provincie požádala o výjimku z trestního zákoníku poté, co si zde předávkování loni vyžádalo více než dva tisíce obětí.

Členové organizace Fronta za osvobození uživatelů drog rozdává ve Vancouveru dávky otestovaných drog na demonstraci požadující legalizaci bezpečných alternativ k toxickým pouličním drogám. (14. dubna 2022)

Starosta Vancouveru Kennedy Stewart uvedl, že rozhodnutí „znamená zásadní přehodnocení drogové politiky, která upřednostňuje zdravotní péči před pouty“. Tříletá výjimka platná od 31. ledna 2023 se bude vztahovat na uživatele drog starší 18 let a bude zahrnovat opioidy, kokain, metamfetamin a extázi.

Kanadská města žádají zmírnění drogových zákonů, vláda je zatím skeptická

Kanaďané v provincii Britská Kolumbie, kteří u sebe budou mít až 2,5 gramu některé z těchto drog, tak od začátku příštího roku nebudou čelit zatýkání ani obvinění z trestného činu.

Existuje však několik výjimek. Vůbec žádné drogy nebudou tolerovány na základních a středních školách, v zařízeních péče o děti, letištích nebo u členů kanadské armády.

Povolené množství nelegálních drog nedosahuje 4,5 gramu, které Britská Kolumbie původně požadovala. Některé organizace, které se specializují na pomoc drogově závislým, uvedly, že 2,5 gramu je příliš málo, a kritizovaly skutečnost, že s nimi nikdo záležitost nekonzultoval.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video