Na Kamčatce se zřítil vrtulník. Stroj se při pádu na zem vznítil, zahynuli tři lidé. (18. července 2022) | foto: Profimedia.cz

V Rusku zahynul po pádu vrtulníku biatlonista. Jeho tělo odvlekli medvědi

  • 74
Na Kamčatce na ruském Dálném východě při havárii vrtulníku zahynula bývalá juniorská biatlonová hvězda Igor Malinovskij a ruská podnikatelka Zoja Kajgorodová. Oba se jako turisté podle zpráv tamních médií vydali na vyhlídkový let, jejich stroj typu Robinson však havaroval, pravděpodobně kvůli špatnému počasí anebo technické závadě. Třetí z obětí nehody byl devětatřicetiletý pilot.

Posádka se pohybovala v turisty oblíbené oblasti Kamčatky. Kvůli špatnému počasí řízení letového provozu s vrtulníkem ztratilo spojení, stroj se při pádu na zem vznítil. Záchranáři nalezli ohořelé zbytky stroje pojmenovaného Naděžda neboli Naděje v Údolí gejzírů asi osm kilometrů od sopky Uzon. Podle zpráv vyšetřovatelů po nehodě těla všech obětí odvlekli a sežrali medvědi. Ostatky obětí totiž záchranáři nalezli daleko od místa havárie.

„Ostatky mrtvých turistů po havárii vrtulníku odvlekli medvědi,“ uvedla televize 5TV s odvoláním na místní zdroje. Nehodu potvrdil rovněž gubernátor Kamčatského kraje Vladimir Solodiv.

Turisté byli součástí organizované skupiny, která se vydala na Kamčatku za sopkami, gejzíry a ledovci. Organizovala ho Kajgorodová, která předtím, než se stala majitelkou společnosti vyrábějící hygienické výrobky, působila jako manažerka v předních ruských maloobchodních řetězcích TsUM a Eldorado. Pětadvacetiletý Malinovskij byl manažerem mobilní společnosti Tele2.

Na Kamčatce našli trosky pohřešovaného letounu. Nikdo nepřežil

Sankce kvůli válce na Ukrajině momentálně vedou bohaté Rusy k tomu, že místo oblíbených západních destinací začali objevovat svou vlastní zemi. Malinovskij byl pětinásobným juniorským mistrem světa v biatlonu, ale jeho kariéru zastavila pandemie, uvádějí zprávy. Přeškolil se na pilota a pracoval pro společnost, kterou vedl jeho otec Vladimir Malinovskij. Právě ona vozila turisty k památkám na Kamčatce.

Přestože se příčina havárie stále vyšetřuje, televize NTV uvedla, že podle záchranářů nepanovaly v době havárie dobré podmínky pro létání. Uvedla, že bylo zahájeno trestní stíhání, není však jasné proti komu.

„Je to tragédie pro náš sport a naši zemi,“ řekl prezident ruského biatlonového svazu Vladimir Dračev. Igor Malinovskij byl podle něj mimořádně talentovaný sportovec, v juniorských kategoriích byl dokonce pětinásobným mistrem světa.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video