Americká viceprezidentka Kamala Harrisová na návštěvě Paříže (11. listopadu...

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová na návštěvě Paříže (11. listopadu 2021) | foto: Christophe EnaAP

Média spekulují nad budoucností Harrisové. Je silná vůdkyně, brání ji Bílý dům

  • 211
Bílý dům se v neděli zastal viceprezidentky Kamaly Harrisové poté, co americká média v posledních dnech spekulovala nad tím, jaká bude vzhledem k jejím dosavadním rozporuplným výsledkům a malé podpoře veřejnosti její politická budoucnost. V ohrožení je podle médií také její šance na zisk demokratické nominace v roce 2024.

„Pro každého, kdo to potřebuje slyšet. Harrisová není jen zásadním partnerkou prezidenta, ale také odvážnou vůdkyní, která se ujala klíčových a důležitých výzev, jimž země čelí - od volebních práv až po řešení příčin migrace,“ prohlásila v neděli mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Pálila tím hned na několika frontách. Jako první se do Harrisové v pátek opřel list The New York Times (NYT), a to když končila návštěvu Paříže, kde se setkala s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

S tím hovořila mimo jiné o nedávném sporu ohledně zmařeného kontraktu na dodávku dvanácti francouzských ponorek australské armádě. Politici se dohodli na posílení civilní, obchodní a bezpečnostní spolupráce ohledně vesmíru. Chtějí spolupracovat také na kybernetické bezpečnosti.

„Deset měsíců od jmenování do úřadu jsou výsledky Harrisové při plnění globálních priorit administrativy velmi smíšené,“ napsal NYT s tím, že není jisté, jestli jí cesta do Francie pomohla stanovit americké priority v zámoří.

„Myslím, že byla celou tu dobu opravdu skrytá a mimo dohled většiny Evropanů,“ řekla listu Célia Belinová z Centra pro USA a Evropu.

Podráždění a dysfunkce, píše CNN

V neděli večer se pak přidala i zpravodajská stanice CNN, která zveřejnila obsáhlou zprávu s titulkem: „Podráždění a dysfunkce: frustrující začátek Kamaly Harrisové ve funkci viceprezidentky.“

„Unavení tím, co považují za zakořeněnou dysfunkci a nedostatek soustředění, klíčoví pracovníci Západního křídla Bílého domu (sídlí zde kanceláře prezidenta) zlomili nad Harrisovou a jejími zaměstnanci hůl s tím, že prostě nemají čas se jimi zabývat, zvlášť ve chvíli, kdy Biden čelí rychle se množícím legislativním a politickým obavám,“ uvedla CNN.

Ve zprávě zazněla i slova podpory, například od personálního šéfa Bílého domu Rona Klaina, jenž o Harrisové prohlásil, že „začala nejrychleji a nejsilněji ze všech viceprezidentů, které v úřadu viděl“. Vyzdvihl její práci v oblasti zahraniční politiky a boje za dostupnost vakcíny proti covidu-19.

CNN nicméně podotkla, že Klain je „známým obráncem Harrisové v Západním křídle“. Podle stanice má Harrisová řadu problémů se zaměstnanci a dosud si s Bidenem nevytvořila pevný vztah.

Zatímco cestu do Paříže lze podle NYT považovat za relativně úspěšnou, ve svých dalších agendách, mezi něž patří například řízení migrační politiky ze Střední a Jižní Ameriky nebo prosazení volební reformy, se Harrisové podle listu zatím příliš nedaří.

Americká média rovněž připomněla průzkum Suffolkovy univerzity z minulého týdne, podle něhož Bidenovi klesla podpora veřejnosti na 38 procent, což je nejméně od jeho lednového nástupu do funkce. Harrisová je na tom ještě hůř. S jejím působením ve funkci je spokojeno 28 procent dotazovaných. Její práce se přitom nelíbí 51 procentům Američanů.

Biden může dát přednost jinému nástupci

Média se v souvislosti s tím ptají, jaká bude její politická budoucnost. Bidenovi je 78 let a podle expertů zřejmě nebude usilovat o znovuzvolení.

Podle CNN se ale množí spekulace, zda má Harrisová šanci v roce 2024 získat demokratickou nominaci, a to s přihlédnutím k potenciálním soupeřům, například Petu Buttigiegovi, jenž byl v minulých primárkách úspěšnější a jako ministr dopravy se ve Washingtonu dobře uvedl.

Stoupenci Harrisové podle CNN Bílému domu vyčítají, že zatímco Buttigiega se v říjnu veřejně zastal poté, co ministr čelil kritice pravice po oznámení svého odchodu na dvouměsíční rodičovskou dovolenou, viceprezidentce se po výpadech pravice zastání nedostalo.

Harrisová se vyhýbá Bidenovi, nechce si kazit reputaci, spekulují média

„Je těžké přehlížet specifickou energii, se kterou se Bílý dům postavil na obranu bílého muže, když víme, že Harrisová rok schytává rány, které Západní křídlo nechce vzít na sebe,“ řekl jeden z exporadců Harrisové. 

Připomněl například mlčení Bílého domu poté, co pravice v květnu Harrisovou obvinila z urážky mrtvých veteránů poté, co v Den obětí války na Twitter umístila tweet, že si užívá prodlouženého víkendu. 

NYT uvádí, že se Washingtonem šíří také fáma, že by Biden mohl Harrisovou z viceprezidentské funkce dokonce odvolat a jmenovat ji do Nejvyššího soudu, až se uvolní další místo. Loni totiž prohlásil, že by chtěl jako jeho dalšího člena nominovat černošku.

„Doufám, že prezident bude znovu kandidovat. Pokud tomu tak nebude, pochybuji, že by na jeho seznamu možných nástupců Kamala chyběla. Je přece viceprezidentkou USA,“ odmítl nicméně podle NYT takové spekulace  exsenátor a Bidenův blízký přítel Chris Dodd.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video