Američanka Cathy Fallonová přišla o dům kvůli rozsáhlým požárům v kalifornském...

Američanka Cathy Fallonová přišla o dům kvůli rozsáhlým požárům v kalifornském městě Paradise. (9. listopadu 2018) | foto: AP

Útěk z ráje. Vzkřísit Paradise, které lehlo popelem, bude téměř nemožné

  • 123
Tisíce lidí musely ve čtvrtek opustit své domovy v kalifornském městě Paradise kvůli přírodnímu požáru. Mnoho z nich také sledovalo, jak všechen jejich majetek končí v plamenech. Nezůstalo prakticky nic, obyvatelé teď řeší, co bude dál. Vybudování komunity znovu bude složitý úkol, někteří se však ani vracet nechtějí.

V době, kdy se ničivý lesní požár přehnal přes město Paradise a kdy se většina ze 30 tisíc obyvatel oblasti evakuovala, zůstával Američan Randy Stump stále ve svém domě jen několik kilometrů od výhně, píše The Guardian.

Na samotě a bez mobilního signálu neměl tušení, jak zoufalá situace je. Slyšel vrtulníky s vodou a viděl kouř, ovšem že je čas jít si uvědomil až poté, co se přiblížily plameny. Když rychle ujížděl pryč se svým bratrem a fenkou Ginger, poprvé spatřil zkázu, kterou oheň napáchal.

„Vypadalo to jako v Iráku,“ řekl se slzami v očích. „Všechno je pryč, je to noční můra.“

Oheň v pátek kompletně zničil Paradise. Popelem lehlo 6 700 budov, zbyly ohořelé ruiny škol, obchodů a restaurací. Celkem si požár v Kalifornii, který je podle agentury AP třetí nejhorší v dějinách tohoto amerického státu, vyžádal do neděle nejméně 25 obětí na životech.

Urychleně z místa prchala i Brynn Chatfieldová s rodinou. Na Facebooku zveřejnila video z auta, kdy jedou po silnici ze všech stran obklopené plameny. Modlila se, aby se z inferna v pořádku dostali a nakonec se jim to podařilo.

08.listopadu 2018 v 22:16, příspěvek archivován: 10.listopadu 2018 v 15:54

VIDEO: Video Facebook Brynn Parrott Chatfield 8. 11. 2018 22:16

Pro zobrazení videa musíte mít zapnutou podporu JavaScriptu

I feel very vulnerable posting this but I feel I should. My hometown of Paradise is on fire. My family is evacuated and safe. Not all my friends are safe. It's very surreal. Things always work out, but the unknown is a little scary.

Místní malé komunity obklopené lesy jsou vyhledávanou destinací zejména lidmi v penzi. Většina z nich tak měla problém při nouzové evakuaci, kdy navíc kolabovala doprava a tisíce lidí uvázly v kolonách.

Mezi těmi, kteří museli opustit Paradise, byla i rodina Antonia Sancheze. S přítelkyní Amandou a dcerou December nalezli útočiště u Červeného kříže. Před požárem je varovali příbuzní, stihli pobrat pouze vánoční dárky a hračky pro dceru.

Sanchez zažil už požáry v oblasti v roce 2008, ale jak uvedl, proti těm současným nebyly nic. Jeho dům je pryč, stejně jako jeho matky, tety a bratranců. Poté, co zde žil více než dvacet let, se zpátky vracet nehodlá.

„Přestěhujeme se jinam, tady nám nic nezbylo,“ řekl. Není jisté, co čeká místní, až se budou moci vrátit. Svědci uvádí, že plameny pohltily úplně všechno. Podle Carol Nixonové, která se evakuovala se svými starými rodiči, shořela jedna z restaurací měsíc po znovuotevření. Opravovala se kvůli požáru v kuchyni.

„Co tady teď lidé budou dělat, až se vrátí?,“ ptá se.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video