- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ok tyto firmy už nebudu sponzorovat zakoupenim jejich výrobků: Mars, Nestlé či Ferrero Rocher ,aspoň něco málo můžu udělat
Když vidíme tu nekonečnou spoustu produktů, které zmanipulovaní lidé denně nakupují pod tlakem konzumu, přestože je ve skutečnosti nepotřebují, když vidíme ty hysterické růstové plány, které cloumají snad každým myslitelným podnikem libovolného zaměření a velikosti, tak se neubráníme jistým katastrofickým představám. Otázka je, nakolik jsou takové představy dílem racionální soudnosti nebo věštění z lógru. Budoucnost totiž existující očekávání skoro nikdy nenaplní: určující jsou obvykle věci a události, které nikdo nepředvídal ani ve snu. Příkladem nám může být celé dvacáté století.
Budoucností vykáceného (sub)tropického pralesa je nepochybně vyprahlá poušť: náhradou vysázené monokultury po nějaké době nevyhnutelně vyčerpají z půdy tu bohatou zásobu živin, a nakonec taky odpadnou.
Až na to, že se zničenými biotopy zmizí spousty zvířat, rostlin, a možná i celých druhů, se ovšem zase až tak moc nestane: poušť je koneckonců taky krajina, která má svůj život, a na místo těch vyhynulých jako vždycky v minulosti nepochybně nastoupí druhy nové, jelikož evoluce pokračuje, a jistě i pokračovat bude.
Opravdu masivní úbytek pralesů by se mohl citelněji projevit maximálně v nějakých změnách klimatických proudění a počasí, protože deštné lesy se podobně jako oceány významně podílejí na koloběhu vody v atmosféře.
Ale ty poplašné zvěsti o "plících planety" jsou naštěstí převážně produktem postindustriální ekologické mytologie. Pralesy sice vyprodukují obrovské množství kyslíku, jenže ho zároveň taky obrovské množství spotřebují, takže nula od nuly pojde. Všechny rostliny ovšem do atmosféry chrlí i tuny oxidu uhličitého, a proto bychom mohli ztrátu bujné vegetace pralesů paradoxně ocenit jako příspěvek k tolik žádoucímu snížení skleníkového efektu. Ale to je jen taková amatérská spekulace: oteplování planety je nepochybné, a kdoví, jaké překvapení nám ještě uchystá metan z tajících permafrostů a oteplujících se moří, který má asi 30x "skleníkovější" účinek než CO2. :-)
Ale já bych nás (Čechy) nešetřil. V rámci přerozdělení bych na nich převedl část z těch 9kg čkolády Švýcarů a museli by do Afriky obnovovat původní prales.
idiotina!
keď sa niekto snaží pracovať, tak mu to zakážeme! nesmie vyklčovať (klučit?) prales, ktorý je k ničomu a obrábať "pole", dorábať produkt, po ktorom je dopyt (poptávka)! nech radšej sedí na zadku, prípadne nech odcestuje do európy, tam ho budú živiť! prácu si tam nenájde.
Pokud tvrdite ze pralesy jsou k nicemu, tak se s vami nema cenu dal o cemkoliv bavit. Takovou kravinu muze rict jen uplnej ignorant.
Je třeba si pamatovat, které státy se dlouhodobě chovají k pralesům takto a až za čas přijdou, že potřebují vodu, potraviny atd., tak říci bohužel, sami jste si to zničlii, tak si tam žijte
koho ten prales uživí,
v česku, na slovensku máme pár "pralesov", ktoré nikdy a nikomu nepriniesli/neprinesú osoh. ale na "prevádzku" potzrebujú veľké peniaze. pre darmožráčov, ktorí píšu o nich idiotiny!
Polovině diskutérů by neuškodilo, namísto cachtání si lachtanů nad tím, jak je to idelogická masírka, protože to napsal -ert-, pustit k dílu mozek a uvědomit si, že náš konzum v Asii a Africe opravdu nechává spálenou zemi. A ano, žádný jednotlivý diskutér tady to nespasí. A ano, měly by se o to starat tamější vlády. Jenže moc našich zemí jako konzumentů je veliká, vůně peněz závratná, zvlášť když jich pár přiteče do vlastní kapsičky.
Takže trochu se starat o to, odkud suroviny pocházejí a co po nich zůstává, stejně jako u koho a co nakupuji, to dnešního konzumenta šlechtí.
Když už nic, tak jako námět k zamyšlení, k čemu jako spotřebitel chci a nechci přispívat. Nikdo nikoho nenutí vzdát se demonstrativně čokolády.
Ale ano, bez mozku konzumovat co nám koncern předloží a ukájet se lží, že "to je trh a trh to vyřeší", to samozřejmě lze také.
A co teprve pšenice, žito, ječmen a cukrová řepa. Co pralesů padlo třeba v Polabí...
Dost možná, ale v našich krajích to aspoň většinou nejsou nenahraditelné porosty, za pár desetiletí je tu kdyžtak máme zase - a máme prostředky na to, to udělat, což v Africe a Asii ještě nějaké to století předpokládat nelze.
Zrovna dopíjím kakao při snídani a nestačím se divit... blondýny brunety já léta už znám... a mně se právě teď líbí kakaová... díky know-how kakaových a s 3D tiskem zalesníme deštnými pralesy oteplenou Evropu...
<ironie> Nevim co resite. Ty velke firmy mozna nici pralesy, ale potom prece prispeji nicotnou castkou na charitu a ruzne humanitarni programy, takze je prece vsechno v poradku ne?
Presne podle programu. Chudemu seberu stovku, a pak mu za zvuku fanfar a potlesku davu daruji 10. A jsem hrdina.</ironie>
Slovo "špinavé" by mělo být v uvozovkách, nejedná se o méně kvalitní surovinu než. tzv. čisté boby. Nehledě na drancování pralesa však zůstává cena kakaa výrazně vyšší, než před pár lety, hlavně vinou obchodníků.