Polský prezident Lech Kaczynski

Polský prezident Lech Kaczynski | foto: Profimedia.cz

Kaczynski podepíše Lisabon v sobotu, řekl jeho poradce

  • 55
Polský prezident Lech Kaczynski nakonec podepíše Lisabonskou smlouvu v sobotu. Oznámil to jeho poradce Tomasz Brzezinski. O datu se spekuluje už několik dní. Až Kaczynski Lisabon, který má reformovat EU, ratifikuje, v celé EU už bude scházet jen podpis prezidenta Klause.

Podpis polského prezidenta provázejí v posledních dnech trochu zmatky a nejistota. Různé zdroje z Varšavy tvrdily a později dementovaly, že prezident podepíše ve středu. Jeho blízký spolupracovník, šéf Úřadu národní bezpečnosti Aleksander Szczygl dnes označil za den "D" neděli. Prezidentův bratr Jaroslaw (bývalý premiér a lídr opoziční strany Právo a spravedlnost) to vzápětí popřel.

"Podpisová ceremonie se uskuteční v sobotu. Budou na něm přítomni i mezinárodní hosté," prohlásil dnes večer prezidentův poradce Tomasz Brzezinski. Do Polska přijede podle agentury AFP šéf Evropské komise José Barroso, předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek a švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země EU nyní předsedá.

Kaczynského kličkování

Lech Kaczynski tento týden trochu kličkoval: kromě vyvracení informace, že podepíše ve středu po návratu z Rumunska, prohlašoval, že není kam spěchat. Ale politika v tom nejspíš nebyla. Potřeboval jen dost času na přípravu oficiální oslavy, jak to alespoň včera řekl jeho mluvčí.

"Chceme uspořádat oficiální oslavu," prohlásil Pawel Wypych s tím, že podpisová ceremonie by se mohla odehrát v paláci Belweder ve Varšavě. "Rozhodnutí bylo učiněno. Pan prezident to podepíše. Zda to bude dříve či později, je druhotný problém," dodal.

Celková ratifikace Lisabonské smlouvy se posunula kupředu v pátek, kdy se v Irsku konalo referendum. Už druhé. Loni v červnu obyvatelé zeleného ostrova Lisabonskou smlouvu odmítli. Tentokrát řekli ANO, a to přesvědčivou většinou 67,1 procenta hlasů. - přečtěte si Irové napodruhé přesvědčivě schválili Lisabonskou smlouvu

V Evropě tak už zbyly jen dvě země, kde není ratifikační proces dokončen: Polsko a Česko. Kaczynski přitom pro Brusel není takový "potížista" jako Klaus.

Buzek: Netlačme na Čechy

A Václav Klaus, euroskeptik z Prahy? Ten se teď ještě nějaký čas bude moci zaklínat Ústavním soudem. U toho si totiž na Lisabonskou smlouvu stěžovala skupina senátorů a dokud tribunál nevynese verdikt, Klaus podepsat nemůže, i kdyby chtěl. Soud by měl rozhodnout do konce listopadu. - čtěte Ústavní soud přednostně projedná senátorskou stížnost na Lisabon

V dnešním rozhovoru s předsedajícím švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem prý řekl, že chce pod smlouvou poznámku, která se týká Charty základních práv EU. - přečtěte si Klaus oddaluje podpis Lisabonu, chce ve smlouvě poznámku o Chartě práv EU

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek soudí, že by EU neměla na Česko kvůli Lisabonu tlačit. Ale zároveň zdůrazňuje, zdržování s sebou nese velké náklady pro evropské občany. "Věřím, že prezident Klaus smlouvu nakonec podepíše," řekl Buzek českým novinářům v Bruselu. V pátek se chystá Prahy, setká se s šéfy obou komor parlamentu a také s premiérem Fischerem.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video