Američané na pákistánsko-afghánském pohraničí často letecky útočí na islamisty. O útocích přestávají z obav před únikem informací říkat Pákistáncům. Zasáhli už i nevarované pákistánské vojáky.

Američané na pákistánsko-afghánském pohraničí často letecky útočí na islamisty. O útocích přestávají z obav před únikem informací říkat Pákistáncům. Zasáhli už i nevarované pákistánské vojáky. | foto: Profimedia.cz

Jsou pákistánští agenti s námi, či s Talibanem? ptají se Američané

  • 10
Ačkoliv je Pákistán nejbližším jihoasijským spojencem USA ve válce s islamisty, na špionážním poli to mezi oběma zeměmi skřípe. Pákistánci oficiálně přiznali, že Američané jejich tajné službě vytýkají spolupráci s Talibanem.

"Podle Američanů jsou v ISI (Inter-Services Intelligence, pákistánská tajná služba) někteří lidé, kteří varují určité složky Talibanu před raketovými útoky," přiznal podle BBC News pákistánský ministr obrany Ahmed Mukhtar na návštěvě Washingtonu.

Mukhtar také otevřeně přiznal, že se prezident George W. Bush ptal, kdo vlastně ISI, která oficiálně podléhá velení pákistánské armády, ve skutečnosti řídí.

Dokreslil tím příhodu ze soboty, kdy nová pákistánská civilní vláda oznámila, že chce službu převést pod ministerstvo vnitra, o několik hodin později ale od rozhodnutí ustoupila. Vojáci si zřejmě "svou" ISI nechtějí nechat vzít.

Neochota Američanů poskytovat Pákistánu dále informace o chystaných útocích na ozbrojence přitom vede k incidentům, při kterých umírají nevarovaní pákistánští vojáci. Při jednom z náletů jich 11. června zemřelo jedenáct.

Rakve pákistánských vojáků zabitých při americkém náletu

Američané: ISI měla prsty i v útoku na indickou ambasádu
Kontakty mezi ISI a islamisty mohou být ještě těsnější než pouhá výměna informací. Podle středečního vydání listu New York Times americké tajné služby došly k závěru, že se lidé z ISI účastnili přípravy vražedného útoku na indickou ambasádu v Kábulu začátkem července. Tehdy zahynulo na pět desítek lidí včetně indických diplomatů.

To Islámábád rozhořčeně odmítl. "Zahraniční noviny píšou proti ISI pořád. Odmítáme taková obvinění, je to naprostý nesmysl," ohradil se podle stanice Fox News mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí Mohammed Sádik.

Spory mezi Indií a Pákistánem jsou přitom to poslední, co si Američané v regionu se sílící aktivitou islamistů mohou přát. Dlouholetí rivalové Dillí a Islámábád, nyní oba vyzbrojení jadernými hlavicemi, spolu v minulosti svedli tři války.

BBC News píše, že zastavení toku informací od Američanů k ISI problém podle západních bezpečnostních odborníků nevyřeší. S islamisty se nelze potýkat bez pomoci Pákistánu. A s Pákistánem nelze jednat bez kontaktů s ISI, říkají.

. INTER-SERVICES INTELLIGENCE (ISI)

Tajná služba ISI vznikla po indicko-pákistánské válce v roce 1947 při zesilování zpravodajského potenciálu Pákistánu.

Často se uvádí, že ISI funguje jako šedá eminence v pákistánské politice. S odhadovaným počtem 25 tisíc agentů a 30 tisíc dalších spolupracovníků patří mezi nejvýznamnější zpravodajské služby na světě.
ISI v minulosti ve spolupráci s CIA cvičila afghánské mudžahedíny pro boj se sovětskými vojsky. Mnozí z nich se později dali k Talibanu.

Zdroj: Wikipedia


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video