Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

V USA zveřejnili dalších 1500 dokumentů k vraždě JFK, zásadní zlom se nečeká

Americký Národní archiv ve středu zveřejnil dalších skoro 1 500 dokumentů týkajících se vyšetřování vraždy někdejšího prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho v roce 1963. Součástí jsou tajné telegramy nebo interní sdělení, nic však zatím nenasvědčuje tomu, že by obsahovaly skutečnosti, které by radikálně změnily současné vědění o atentátu z 22. listopadu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J16a47n 91M45o96l39n68á44r

17. 12. 2021 19:50

Některé z informací v dokumentu jsou pro veřejnost úplně nové. Mnohé stopy byly již v minulosti vyřazené či vyvrácené. Kauzou smrti Kennedyho se v minulosti poprvé důkladně zabývala takzvaná Warrenova komise, kterou ustanovil prezident Lyndon B. Johnson v listopadu roku 1963. Konspirátoři se od těch dob snaží chytat každého detailu, který by mohl naznačit, že Kennedyho nezabil Oswald

https://cnn.iprima.cz/stali-za-vrazdou-kennedyho-soveti-biden-odtajnil-sokujici-dokumenty-k-atentatu-53425?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=671911&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=r7ERosOT4jk-202112171742&dop_id=14585543

0 0
možnosti
MM

asi pred 2-3 lety jsem videl dokumentar o "kubanskem zajmu".

Je zalozen na Oswaldove dokumentovane navsteve kubanskeho vyslanectvi v Mexiku, zari 1963. Vysledek navstevy byl interpretovan ve dou alternativach. Podle jedne s nim Kubanci vyrazili dvere, ze nemaji zajem o jeho migraci ani zadnou spolupraci. Podle druhe ty dvere vyrazili jen na oko a spoluprace byla navazana.

Podle teto verze byl Oswald iniciaotorem a jedinym strelcem. Prihlasil se Kubancum s nabidkou atentatu dobrovolne. Mel k tomu dostat podporu kubanske bunky v USA s prislibem, ze pokud se mu atentat zdari, sbali ho a "letecky okamzite prevezou do Havany".

Pozdejsi vypovedi kubanskych agentu sdelily, ze male soukrome letadlo, ktere po atentatu skutecne odletelo z Dallasu a pozdeji nasmerovalo na Kubu, jak ale vime - bez Oswalda, nemelo podle ho puvodniho planu do Havany dopravit, ale shodit ho cestou do more. Podle nich byl Oswald na ceste na domluvene misto s kubanskymi agenty, kdyz policista Tippit rozpoznal hledaneho cloveka a snazil se ho zadrzet, coz vedlo k jeho vrazde a zadrzeni Oswalda.

Castro podle vypovedi agentu o zamyslenem atentatu vedel a chtel sledovat jak to probiha ve skutecnem case. Naridil natoceni prijimacich anten kratkovlnnych radii od Miami a Washingtonu smerem na Dallas. V Dallasu byla v akci zminena kubanska bunka vcetne radioamaterskeho experta, ktery se napojil na vysilani policejniho radia v Dallasu a provedl jeho prenos na lod vybavenou prijimacim / vysilacim zarizenim plujici v mezinarodnich vodach pobliz Miami, z niz to prebiral Castruv urad.

Podle ziskanych zprav, pozornost Warrenovy komise byla aktivne odvedena od incidentu v Mexiku, aby se jim a kubanskym spojenim prilis nezabyvala.

Prezident Johnson dostal zpravy americke kontrarozvedky poukazujici na aktivity Castrovych agentu a rozhodl, ze potencialni kubanska ucast nesmi vyjit najevo, aby se zabranilo vyvolani konfliktu s Kubou s nasledujici vojenskou podporou od sovetu a eskalaci konfliktu na svetovy.

1 0
možnosti
JK

J95a43n 23K41u20l30í50s73e97k

16. 12. 2021 23:18

Utajování dokumentů má jeden hlavní důvod: Nikdo nechtěl válku se SSSR a ani dneska nikdo nechce válku s Ruskem.

Ví vůbec někdo, že Oswald emigroval do Sovětského svazu, kde pobyl tři roky než se mu přestalo v ráji dělníků a rolníků líbit a zachtělo domů? Vsadím se, že 99% čtenářů tohle vůbec neví.

Ono je totiž naprosto jasné, že Oswald byl propuštěn ze Sovětského svazu pouze pod podmínkou slibu, že jim bude vždy nápomocen když strana a vláda požádá o jakoukoliv asistenci. Jinak řečeno, Oswald byl tzv. agent - spáč. Dohled nad ním měla jeho manželka Ella.

To je samozřejmě spekulace, protože kdyby se tohle dostalo na veřejnost, tak by mnozí ještě dnes volali po odplatě za vraždu sice charismatického ale jinak poměrně blbého prezidenta.

Na druhou stranu je ale totální blbost uvěřit, že Oswalda pustili s jeho sovětskou manželkou zpátky domů jenom proto, že se mu v Sovětském svazu už přestalo líbit. To je, doufám, každému jasné. Vlastně ale asi není, když se o tomhle dost jasném faktu nikdy nemluvilo. Ale koho zajímají nějaká blbá fakta? Hlavně dneska, prosím vás...!!!

PS: To ale zdaleka neznamená, že Oswald zabil Kennedyho na rozkaz sovětských vůdců. Opak bude určitě pravdou. Ella měla určitě za úkol ho hlídat, aby něco neprovedl. A neuhlídala ho. On byl totiž fanatický komunista a chtěl pro Stranu udělat nějakou velkou službu. A tak si počkal na charismatického, ale jinak naivního a blbého prezidenta. Nebylo to vůbec těžké...

1 0
možnosti
JK

J14a83n 96K15u48l43í30s91e55k

17. 12. 2021 0:04

Pardon, Oswaldova manželka se jmenovala Marina. S Ellou pouze chodil na rande než mu byla přidělena Marina, se kterou pak odcestoval do USA...

0 0
možnosti
MV

M96i72l86a32n 40V52o27l83e72k

16. 12. 2021 19:05

Trapárna na pokračování. Když v těch nově zveřejněných dokumentech není nic zásadního (stejně jako v těch předtím a předtím a předtím ...), proč je potom utajovali i po uplynutí zákonné doby?

0 2
možnosti

L27i85b87o40r 25Ž92ů97r33e74k

16. 12. 2021 20:37

To že v nich není nic zásadního pro případ JFK neznamená že tam nemohou být informace o prolomení šifer jiných zemí nebo o agentech USA.

0 1
možnosti
MM

zajimave bylo pozorovat chovani komunistickych vlad v kritickych dnech po atentatu.

Oznameni atentatu, ktery se udal v Dallasu 22.listopadu 1963 v 12:30 centralniho americkeho casu (19:30 SEC), probehlo v americkyh mediich o10 minut pozdeji,

Smrt prezidenta oznamil Walter Cronkite na stanici CBS v 13:00 americkeho centralniho casu t.j. 14:00 v New Yorku. V Praze bylo 8 hodin vecer.

Media v Ceskoslovensku a dalsich statech VS o tom mlcela po nekolik hodin.

Lze si predstavit, ze soudruzi po tu dobu zdesene pobihali po svych uradech a patrali ve svych analech a kontaktech jestli Americane mohou na ne neco mit z cehoz by se mohlo usoudit ze Vychod nese podil viny, v krajnim pripade jestli je nutne vyhlasit poplach a odebrat se do vladnich proti-atomovych krytu.

Cs. TV tehdy zavirala vysilani sveho jedineho kanalu ve vsedni vecer po desate hodine a nic neoznamila. Zpravy vysly az behem noci.

Ranni noviny byly vyprodany a spousta lidi se v sobotni poledne shromazdila na Vaclavaku, kdekdo mluvil s kdekym o atentatu, hadali se vinici, konspirace zatimco vsichni cekali na zvlastni vydani deniku a Vecerni Prahy.

Vydesenost komunistickych uradu a jeji nasledek- mimoradna shovivavost vuci USA se projevila v nekolika bodech: jak byl Kennedy relativne pozitivne hodnocen v mediich, ze nikdo nebranil obcanum dostavit se na vyslanectvi USA podepsat kondolencni listiny, nikdo je pri tom nebuz....otravoval, trebaze policajti to bedlive sledovali z protejsiho chodniku.

O podpisy listin byl mezi obycejnymi obcany takovy zajem, ze pred vyslanectvim stala fronta vice 4 1/2dne.

A div divouci - Cs. TV dostala povoleni vysilat pohreb Kennedyho primym prenosem.

3 0
možnosti
Foto

Jednou jsem viděl na nějaké skupině věnované diskusi o atentátu otázku, aby diskutující uvedl jeho nebo její nejvíc přesvědčující důkaz o konspiraci. To je to opačné od závěru jednoho vraha, aby bylo jasné. Myslím, že jsem se zapojil tehdy i já a uvedl jsem možná svědectví Gordona Arnolda (nejsem si jistý že si jméno pamatuji 100 procentně správně). To však bylo před rokem a více podle mě. Někdo tak však uvedl hlavní důkaz konspirace to že pár dnů před události v Dallasu přišlo na úřady FBI varování před chystaném atentátem. Jde se to člověk dozví? Tohle přímo jsem se dozvěděl já myslím z kniha Jim Garrisona, ten však má své a já si je vyhledal, knihu zatím mám ale chci ho darovat. Takže v knize Jim Garrisona se píše: lidi, sem to psát nebudu, aneb jo. Takže Jim Garrison říká, že když Mark Lane pobýval v New Orleans a pracoval na své knize The Citizen's dissent měl jeden večer proslov na univerzitě Tulane. Po proslovu se potkal se zaměstnancem FBI Williamem S. Walterem. Walter mu sdělil, že 17. listopadu 1963 byl nočním "clerk" na úřadě FBI v New Orleans když došla zpráva "telex" o možném pokusu o atentát na prezidenta. Walter ihned zvolal pět agentů, kteří měli na starost místní vyšetřovací jednotky a tím svou povinnost po předání informace považoval za ukončenou. V roce 1976 předal kopii zprávy FBI senátní komisi vedenou senátorem Richardem Schweikerem z Pensylvánie. Po zákoně Svobodného přístupu k informacím Lane taky získal kopii varovné zprávy a dál mi ji k dispozici.

0 1
možnosti
Foto

Urgentní: 01:45 AM Est 11-17-63 HLF Page 1

K: všem SACS (podle mě to znamená Special Agents CS nevím)

Od: ředitel

Hrozba atentátu na prezidenta Kennedyho v Dallasu, Texas, november 22 ( datům opakovaný slovy)

No napíšu to v originálu ale doufám, že někoho práva tím nepoškodím(autorské).

Misc information concerning. Information has been received by the bureas (sic) BUREAU HAS DETERMINED THAT A MILITANT REVOLUTIONARY GROUP MAY ATTEMPT TO ASSASSINATE PRESIDENT KENNEDY ON HIS PROPOSED TRIP TO DALLAS TEXAS NOVEMBER TWENTY TWO DASH TWENTY THREE NINETEEN SIXTY THREE. ALL RECEIVING OFFICES SHOULD IMMEDIATELY CONTACT ALL CIS,PCIS LOGICAL RACE AND HATE GROUP INFORMANTS AND DETERMINE IF ANY BASIS FOR THREAT. BUREAU SHOULD BE KEPT ADVISED OF ALL DEVELOPMENTS BY TELETYPE. OTHER OFFICES HAVE BEEN ADVISED. END AND ACK PLS.

Tak ale mluvil jsem, že pro někoho je důkaz konspirace to, že varování přišlo předem a došlo dokonce ke dvěma pokusům, které nedlouho předcházeli Dallasu. O těch jindy ale o jedné z nich vím víc, protože sám překládám knihu, ve které je pokus o atentát 2.11.1963 z Chicaga potvrzen.

0 1
možnosti
JP

J16a24n 67P36r85á73š82e26k

16. 12. 2021 11:46

Měli by se tím zabývat hlavně vědci. Důkladným prozkoumáním fenoménu "magické kulky" by mohli dospět k velkým průlomům v oblasti kvantové fyziky. Možná by to vedlo až k vytvoření "teorie všeho"... ;-)

1 2
možnosti
JM

J31o61s10e42f 42M39i15k37e85l

16. 12. 2021 16:50

Ať to bylo s touto střelou jakkoli, nejdůležitější byla ta poslední. Pouštěl jsem si ty Zapruderovy snímky snad 50x, a nikdo mne nepřesvědčí, že střílel jenom jeden. Je otázka, zda ty první dvě rány zezadu vypálil Oswald nebo (i) někdo jiný, ale ta třetí rána směřovala jednoznačně zepředu zprava, tedy z úplně jiné směru.

0 0
možnosti
TP

1) Vrahom nemohol byť L. H. Oswald - ten len hral úlohu obetného baránka, "aktívneho teroristu", ktorý akože spáchal ďalšie veci (bol zapojení do ďalších konšpirácií, ktoré mu akože zadali Kubánci) a potom sa mal potulovať v okolí miesta činu.

2) Celý podivný atentát na Kenedyho sa mal čo najviac podobať na sto rokov starú vraždu A. Lincolna. I miesto atentátu je vybrané podľa okultistov - Elm Street, Dallas, Texas. Aj tu je vidno rukopis západných tajných služieb.

3) J.F. Kennedy nebol žiadny ľudomil, ktorý akože odhalil sprisahanie vo vnútri americkej elity - naopak Kennedyovci boli jednými z elity - hrali podľa nôt tento okultnej elity vo vnútri USA. Na miesto prezidenta USA sa v 20.-21. storočí nedostane nikto náhodný (a teda demokraticky zvolený), ale len sluhovia elitárov...

4) Nie je dokonca isté, či JFK pri atentáte ZAHYNUL - skôr exitujú podozrenia, že neskôr Kennedy, po svojej domnelej smrti, vystupoval ako "Jimmy Carter" (budúci americký prezident), a to že skutočný J. Carter sa stiahol a "namaskovaný Carter" - Kennedy zaujal jeho miesto - to bola operácia CIA nazvaná "Second Farm"...

0 4
možnosti
Foto

Pár let studuju a docela intenzivně atentát na prezidenta Kennedyho, i když v poslední době se již věnuji více životu Johna F. Kennedyho. Vím například toto a co se týče tohoto článku: tyto unikátní fotografie a mám na mysli ty z atentátu byly detailně zkoumány. Čtvrtá fotografie v této galerii přiložené k článku se nazývá Altgens photo číslo nevím teď. Odfotil ji fotograf Altgens, jestli se nemýlim v tom, že to byl fotograf, to samozřejmě, že byl ale možná byl i novinář a dokonce vím, že byl v tiskovém doprovodu prezidenta z Washingtonu. Viděl jsem detaily této čtvrtě fotografie. Prostor vzadu je kromě vchodu do budovy tehdejší Texas School Book Depozitory budovy taky budova DallTex a vězte, že detail fotografie a to myslím, že druhého patra vedle bezpečnostního schodiště na levo od tohoto schodiště zobrazuje osoby a hlaveň pušky. O odchodu níž sedí na tomto schodišti člověk. No to je pouze fotografický důkaz. Víc zajímavé když už asi i dnes zůstanu doma z nemoci a práci mám až odpoledne, tak se rozepíšu. Atentát teda jako téma... Tak co jsem se dočetl, v roce 1963 neexistoval pojem atentát v zákonech USA. Teda byla to vražda a měla se vskutku vyšetřovat v státě kde se stala. A vskutku došlo k výměně názorů v nemocnici kdy představitelé státu Texas, myslím, že to byl tzv, no bohužel nebudu tady hledat přesně výrazy, trvalo by to a jestli někdo chce tak může se mě zeptat a pak bych to vyhledal. Prostě určitý představitel zákonů sdělil doprovodu již mrtvého prezidenta USA, že těžko má zůstat v státě Texas, projít pitvou. Co vím, byli to nejbližší spolupracovníci prezidenta jako Powers například, tak jeho jméno uvedu, tak neuvedu, no prostě dokonce došlo, že Tajná službu vyndala zbraň, aby mohlo být tělo odvezeno. Na tom vlastně je celý problém, ale to se vyřešit nedá takže to je prostě fakt, pouze fakt. K tomu bych však doporučil svědectví jako například já jsem slyšel Clint Hilla, ale vím, že i ten Powers napsal knihu "Johnny we hardly knew you", možná se tam k tomu vyjadřuj

0 1
možnosti
Foto

Jestli to je lež nebo omyl, že vrahem je Lee Harvey Oswald je podle mě možné zjistit holými fakty z toho dne. Svědectvími, čestným prohlášeními, balistikou expertizou-to jsem se dočetl. No dá se na to dívat i tak, že si něco přečteme, prostudujeme o směřování prezidenta Kennedyho. Nebo studiem celé jeho administrativy. To nemám zdaleka ukončeno. Ale, můžu vám říct, že eskalace války ve Vietnamu alespoň jedna historická událost, není totožná se směřováním prezidenta Kennedyho. A teď odbočím, necelých pět let po vraždě prezidenta Kennedyho došlo k 20. srpnu 1968 u nás. Já to moc nemám nastudované, jsem ročník 1978, ale otec to zažil a řekl mi něco, v televizi, v rozhlasu jsem se něco dozvěděl. Tak po prvé, pozývací dopis nepovažuji, že odstartoval tuto akci. Koukám se na to tak, ale jak říkám nemám dostudováno, politické směřování se po vraždě prezidenta Kennedyho změnilo. Rok na to byl odvolán Chruščov, válka ve Vietnamu se jak jsem se dočetl amerikanizovala po Tonkinském incidentu a zbytek je realita až do dnešních dnů. Tak už jen chci nasměrovat na proslov 35. Prezidenta Kennedyho na půdě Americké univerzity ve Washingtonu dvě 10. června 1963. Tzv The Commencement Address at the American University.

0 0
možnosti
DN

D93a28v26i91d 52N11o43v91á60k

16. 12. 2021 8:27

USA obcházejí zákon o povinném zveřejňování tajných dokumentů po 50.letech tím, že kdosi rozhodne, že ohrožují bezpečnost USA a při této vyjimce nemusejí dokumenty zveřejňovat.

Takže jak se píše níže.

Vlk se nažral, ale koza zůstala pořád celá.

Nebo-li, USA jsou kozlem i zahradníkem.

Co by asi tak mohlo ohrozit po zveřejnění bezpečnost USA?

Že by spolupráce s Izraelem?

2 4
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Čína chce povinný vojenský výcvik pro studenty. Armáda nemá dost lidí

11. května 2024  17:34

Čína hodlá zavést novou legislativu, která by stanovila povinný vojenský výcvik pro středoškoláky a...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!