Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biden: Ukrajina může zastavit Putina, bez naší pomoci je ohrožená celá Evropa

  4:37aktualizováno  9:34
Ukrajina může zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, když dostane zbraně, které potřebuje, ale bez americké podpory bude ohrožena celá Evropa. Řekl to americký prezident Joe Biden, který na úvod svého poselství o stavu unie znovu apeloval na uvolnění dalších peněz na pomoc zemi napadené Ruskem. Mluvil také o další pomoci Gaze, domácí ekonomice a kritizoval Trumpa za démonizaci migrantů.

„Svoboda a demokracie čelí útoku, doma i v zámoří,“ prohlásil šéf Bílého domu. Své vystoupení v Kongresu zahájil slovy o tom, že podobně jako prezident Franklin Roosevelt za druhé světové války přišel zákonodárce i veřejnost varovat, že Spojené státy prožívají neobyčejně vypjatý okamžik.

„Dějiny nás sledují. Když Spojené státy odejdou, ohrozí to Ukrajinu,“ řekl o podpoře napadené země. Balík aktuálně blokuje republikánské vedení v americké Sněmovně reprezentantů. Senát minulý měsíc schválil širší návrh zahrnující asi 60 miliard dolarů (kolem 1,4 bilionu Kč) na podporu Kyjeva, předseda sněmovny Mike Johnson jej ale odmítá předložit k hlasování.

„Ukrajina může zastavit Putina, když budeme stát s Ukrajinou a poskytneme zbraně, které potřebuje na svou obranu,“ uvedl Biden. V opačném případě bude podle něj ohrožena nejen Ukrajina, ale celá Evropa a „svobodný svět“.

„Jestli si někdo v téhle místnosti myslí, že se (ruský prezident Vladimir) Putin zastaví u Ukrajiny, ujišťuji vás, že se nezastaví,“ prohlásil.

Humanitární přístav v Gaze

Projev amerického prezidenta Joea Bidena o stavu unie vyvolal napříč Spojenými státy menší protesty. Demonstranti v nich hlavu státu vyzvali, aby se zasadil o trvalé příměří v konfliktu mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás nebo o omezení izraelských útoků v Pásmu Gazy.

Biden v projevu řekl, že bez ustání pracuje na dojednání šestitýdenního příměří v Pásmu Gazy, které by zastavilo „srdcervoucí“ utrpení Palestinců. Také sdělil, že nařizuje americké armádě misi s cílem vybudovat dočasné přístavní molo u břehů Gazy pro doručování humanitární pomoci.

Američané už shazují Gaze z letadel pomoc, Izrael podpořil návrh příměří

Takový projekt by podle něj umožnil masivní posílení dodávek pomoci do bojové zóny. Prezident USA také vyzval Izrael, aby „udělal svůj díl“ práce a umožnil větší přísun jídla a dalšího materiálu na palestinské území.

Sám v tomto směru oznámil misi americké armády s cílem vybudovat dočasné přístavní molo u břehů Gazy pro doručování jídla a dalšího materiálu. Podle dříve zveřejněných informací by vybudování improvizovaného přístavu mohlo trvat týdny, podle Bidena to umožní masivní posílení dodávek pomoci do bojové zóny, aniž by tam byli nasazeni američtí vojáci.

Protestující ve čtvrtek večer místního času (v noci na dnešek SEČ) zablokovali dopravu v Bostonu a v Los Angeles. Podle místních médií a údajů jedné z aktivistických skupin bylo ve městě na východním pobřeží USA zatčeno více než 50 osob.

Muslimská Rada pro americko-islámské vztahy (CAIR) uvedla, že projev je pro Bidena „nejlepší a možná poslední příležitostí“ oznámit kroky ke zlepšení humanitární situace Palestinců v Gaze a získat zpět podporu arabských, palestinských Američanů a těch, kteří brojí proti válce a jsou zklamáni politikou Washingtonu.

ANALÝZA: Gazu ovládly klany a zákon silnějšího. Hamás se schoval pod zem

Ekonomiku USA závidí celý svět

Před třemi lety měla ekonomika Spojených států velké problémy, nyní ji zemi závidí celý svět, řekl americký prezident Joe Biden ve svém výročním projevu v Kongresu. Biden se před listopadovými volbami snaží přesvědčit voliče, že kroky jeho administrativy zlepšily jejich finanční situaci, zatímco velká část Američanů vidí stav hospodářství pesimisticky.

„Zdědil jsem ekonomiku, která byla na pokraji. Teď nám naši ekonomiku závidí celý svět,“ citoval prezidenta deník The New York Times (NYT). Podle listu The Washington Post je pravda, že hospodářství USA roste rychleji než ekonomika téměř kterékoli jiné velké země, ovšem Evropa je zároveň mnohem výrazněji vystavená otřesům spojeným s ruskou válkou na Ukrajině.

Americké hospodářství zažilo loni pozitivní vývoj hlavních ukazatelů, když inflace klesla z předloňských více než devíti procent na 3,1 procenta, zatímco růst mezd předběhl zvyšování cen. Podle čerstvého průzkumu vypracovaného pro NYT nicméně stále 51 procent Američanů považuje stav ekonomiky za špatný.

Nebudu démonizovat migranty, reagoval na Trumpa

Americký prezident Joe Biden v Kongresu uvedl, že chce řešit problémy na americko-mexické hranici, nebude však démonizovat imigranty, kteří k ní míří ve statisícech ročně. Byl to jeden z mnoha momentů, v nichž se vymezoval vůči svému očekávanému soupeři v listopadových volbách a exprezidentovi Donaldu Trumpovi. Jeho jméno ovšem nepoužíval a hovořil o něm jako o „mém předchůdci“.

Trump projev komentoval živě na své síti

Bidenův pravděpodobný republikánský soupeř do listopadových voleb Donald Trump zhruba hodinový projev živě podle agentury AP komentoval na své sociální síti Truth Social, kde se bránil prezidentovým výpadům. Ten ho jmenovitě nezmínil, ale hojně o něm mluvil jako o svém „předchůdci“.

Řeč, která se týkala velkých předvolebních témat jako postpandemické vzpruhy hospodářství či imigrace, ale i zahraniční politiky, byla podle Trumpa tím „možná nejzlostnějším, nejméně soucitným a nejhorším projevem o stavu unie, jaký kdy zazněl“. „Byla to ostuda pro naši zemi!“ uvedl exprezident.

Za současného vývoje primárek dvou hlavních politických stran v USA je prakticky jisté, že demokraty bude ve volbách opět reprezentovat Biden a že se po čtyřech letech znovu utká s Trumpem. Imigrace při tom bude zřejmě ústředním tématem kampaně v době, kdy se dlouhodobě přetížený americký imigrační systém nezvládá vypořádávat s náporem lidí prchajících před chudobou a násilím zejména z Latinské Ameriky.

„Můžeme se o řešení problémů na hranici hádat, nebo je můžeme řešit. Já je chci řešit,“ vzkázal republikánům Biden. Hovořil při tom i o nedávném plánu imigračních restrikcí, na němž se dohodli senátoři z obou stran a který poté republikáni potopili, když proti němu vystoupil Trump.

Ten ve své kampani rozdmýchává strach z přistěhovalců a mimo jiné uvedl, že migranti „otravují krev naší země“. Často lidi překračující hranici na jihu USA vykresluje jako zločince a potenciální teroristy.

„Nebudu imigranty démonizovat a říkat, že otravují krev naší země. Nebudu rozdělovat rodiny. Nebudu odmítat lidi na základě jejich víry,“ řekl Biden v odkaze na Trumpova slova a jeho politiku z doby v Bílém domě.

Biden na závěr projevu vtipkoval o svém věku

Americký prezident Joe Biden vtipkoval o svém stáří na závěr projevu v Kongresu, jehož cílem bylo mimo jiné ukázat skeptickým voličům, že má i v 81 letech stále dost sil na vykonávání své funkce. Například poznamenal, že už je na světě dlouho, i když na to možná nevypadá. Také uvedl, že důležitější než věk jsou ideje.

Jeho slova přišla ke konci zhruba hodinového poselství o stavu unie, s nímž prezident vystoupil v době, kdy je v plném proudu kampaň před listopadovými prezidentskými volbami. Biden, který je už nyní nejstarším prezidentem v dějinách USA, se v nich chce ucházet o druhý mandát, zatímco i velká část jeho Demokratické strany vyjadřuje pochybnosti ohledně jeho kondice.

„Vím, že na to možná nevypadám, ale už jsem tady nějaký ten pátek,“ řekl prezident, který už delší dobu na obavy spojené s jeho věkem reaguje humorem. „A když se dostanete do mého věku, některé věci jsou vám jasnější, než kdy dříve,“ řekl.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...