Jihokorejky relaxují na trávě v Soulu (14. října 2022)

Jihokorejky relaxují na trávě v Soulu (14. října 2022) | foto: Profimedia.cz

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

  • 5
V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit jihokorejskou hyper-soutěživou společnost, na podložkách cvičili jógu nebo jen leželi a nic nedělali. Na již desátém ročníku akce s názvem Space-out porota účastníkům monitorovala tep a soustavně je pozorovala, jak odpočívají. Největšího „lenocha“ pak ocenila trofejí.

Soutěž pořádá městská správa a každoročně se koná v neděli. Testuje, který z účastníků se zvládá na 90 minut odmlčet, aniž by zkontroloval telefon nebo usnul. Porota složená z přihlížejících soutěžícím měří srdeční tep a následně vybírá vítěze s nejstabilnější tepovou frekvencí.

Zájemců o soutěž jsou tradičně tisíce. Letos jejich počet vyšplhal na čtyři tisíce, do užšího výběru se však dostalo jen 117 Jihokorejců, od školního věku po šedesátníky. Byl mezi nimi i rychlobruslař Kwak Yoon-gy, dvojnásobný stříbrný olympijský medailista.

„Pětkrát jsem se pokoušel o olympiádu a nikdy jsem si při tréninku za 30 let pořádně neodpočinul,“ řekl serveru CNN 34letý sportovec, který v Space-out získal třetí místo.

Space-out není podle CNN pouhou soutěží, ale také fyzickou výzvou a uměleckým dílem. Založila ji v roce 2014 jihokorejská umělkyně vystupující pod pseudonymem Woopsyang a jejím hlavním smyslem je částečné odreagování se od denního stresu. Ten se stal neodmyslitelnou součástí jihokorejské „zrychlené“ společnosti. Mnozí tak na soutěž míří, aby ze zotavili z vyhoření nebo nervozity.

V Jižní Koreji frčí „nicnedělání“, lidé zahánějí stres zíráním do stromů

Samotná zakladatelka si prošla těžkým pracovním vyhořením. „Přemýšlela jsem, proč jsem tak úzkostná z toho, že nic nedělám,“ vzpomíná a dodává, že tehdy si uvědomila, že její úzkost pramení ze srovnávání se s ostatními lidmi, kteří vedou rušný život.

Soutěž podle ní pracuje s přesvědčením společnosti, že odpočinek je v dnešní zaneprázdněné době ztrátou času. „Je to naopak čas, který skutečně potřebujeme,“ myslí si.

Soutěž se za deset let fungování rozšířila na mezinárodní úroveň a kromě Soulu ji pořádají i další města, třeba Tokio, Peking, Hongkong nebo Rotterdam. Letošní jihokorejské klání vyhrál jinak zaneprázdněný podnikatel Kwon So-a a odnesl si tak trofej ve tvaru sochy Augusta Rodina „Myslitel“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: stres, Soul

Video