Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záchvaty a bezmoc. Jezídky v Kanadě pronásleduje teror Islámského státu

  12:06
Ženy z náboženské minority jezídů během rozmachu Islámského státu sloužily extremistům jako sexuální otrokyně. Některým z nich se podařilo uprchnout, pomoc jim nabídly kanadské úřady. V nové vlasti jim však chybí psychologická pomoc. Trápí je posttraumatický stres i záchvaty úzkosti.
Jezídky si během vlády Islámského státu prošly peklem. Mnohé z nich islamistům...

Jezídky si během vlády Islámského státu prošly peklem. Mnohé z nich islamistům sloužily jako sexuální otrokyně. | foto: Profimedia.cz

Kanada se po nástupu premiéra Justina Trudeaua v roce 2015 stala jednou z nejvstřícnějších zemí při přijímání uprchlíků z válkou sužovaných zemí. Některé z nich Trudeau osobně přivítal na letišti. V médiích se objevují strhující příběhy o tom, jak uprchlíci v Kanadě od základu vybudovali prosperující byznys. Příkladem budiž osudy syrské rodiny, která ve své nové vlasti založila úspěšnou čokoládovnu (více v článku Syrská rodina přinesla do Kanady „čokoládový mír“, ocenil ji i premiér).

Paví národ jezídů

Jezídé věří, že svět stvořil Bůh, nyní však běh věcí ovlivňují andělé. Za jednoho z hlavních považují „pavího anděla“, jinak též Šajtána, který se objevuje v křesťanství i islámu. Tam je však považován za padlého anděla a je označován jako Satan. Pro jezídy je naopak ztělesněním boží moudrosti a dobra. 

Jezídé čelí vyhlazování po celou dobu své existence. V Iráku je jich zhruba 500 tisíc, jednotlivé odhady se ale značně liší. Významné komunity jezídů žijí i v Sýrii a Turecku, v Evropě jich je nejvíc v Německu.

Etnicky jsou to Kurdové, sami se ale pokládají za zcela svébytný národ, který svůj původ dokonce neodvozuje od Evy, ale pouze od Adama - první muž a první žena totiž prý soutěžili, kdo dokáže počít sám. Výsledkem Adamovy snahy jsou údajně právě jezídé.

Jejich náboženství se v dnešní formě zformovalo pravděpodobně ve 12. století, zná křty, obřízku, kasty i reinkarnaci. Není možné k němu konvertovat, stejně jako pro jezídy není možné uzavřít sňatek mimo jejich náboženství.

Ne všechny uprchlické osudy však mají pohádkový průběh. Ředitel jedné z největších kanadských organizací na pomoc uprchlíkům CCIS Fariborz Birjandian v minulosti pomohl desetitisícům lidí. Nic ho však nemohlo připravit na příchod jezídů, které v roce 2014 v oblasti okolo iráckého Sindžáru masakroval Islámský stát. Muže, kteří odmítli vstoupit do jeho řad, povraždil. Ženy a malé dívky využíval jako sexuální otrokyně.

Následky teroru islamistů si v sobě nesou i ti, kterým se podařilo uprchnout. Birjandian popisuje, že společné sezení s jezídkami čas od času končí jejich nervovým zhroucení. Před pár dny byl svědkem vyprávění 28leté Džihan. V komunitním centru v Calgary se zavřenýma očima popisovala, jak nemůže z hlavy dostat křik dívek, které znásilňovali stoupenci Islámského státu.

Pak se Džihan sesunula k zemi. Dech se jí zrychlil a začala křičet. Tahala se za vlasy a snažila se zakousnout do vlastního předloktí. Pomoct jí museli až v nemocnici, píše server The New York Times.

Džihan později reportérům prozradila, že i ona byla jednou ze sexuálních otrokyň Islámského státu. Několikrát ji prý prodali dalším ozbrojenců. Do Kanady se díky speciálnímu programu místní vlády zaměřeného na jezídy dostala loni v červnu. Lékaři jí předepsali několik léků proti úzkosti. Ještě nedávno zápolila se čtyřmi záchvaty za den. Mnohdy trvaly i hodinu. Nyní už je na tom mnohem lépe.

Úzkost a noční běsy

Většina uprchlíků si na život v nové zemi zvykne relativně rychle. K tomu, aby zapomněli na válečné strasti, jim stačí pocit bezpečí a rutina běžného západního stylu života. Jezídi však potřebují mnohem více než jen materiální pomoc. Psychologové, lékaři a sociální pracovníci se shodují, že si s sebou z Iráku přináší vůbec nejhorší traumata ze všech uprchlíků.

„Nikdy jsem nic takto extrémního nezažila,“ tvrdí doktorka Annalee Coakleyová z Mosaic Refugee Health Clinic v Calgary. Mnoho jezídů podle ní trpí posttraumatickou stresovou poruchou, kterou si veřejnost nejčastěji spojuje s válečnými veterány. Trápí je také náhlé záblesky minulosti, noční běsy, úzkost a návaly vzteku.

Problémem může být podle expertů na pomoc lidem v nouzi systém, jakým vláda přistupuje k migrační politice. Integraci uprchlíků sleduje zpovzdálí, poskytuje pouze finance nevládním organizacím. Postup pomoci však nestanovuje. Tradičně tak sociální pracovník nově příchozím pomáhá spíše s praktickými věcmi jako hledáním ubytování, přihláškami do jazykových kurzů či zřízením bankovního účtu.

S psychologickou pomocí je to složitější. „Kam se poděla kanadská vláda? Tvrdili nám, že dostaneme i pomoc od psychologů. Nic takového se však nestalo. Vždyť jsme také lidi, nebo ne?“ stěžuje si 27letá Melkája, která do Kanady přijela loni v červenci s malým synem. Místo sezení s psychologem trápí většinu času v malém sklepním bytě a vzpomíná na 28 měsíců věznění Islámským státem.

Neziskové organizace se snaží na situaci reagovat, jak jen to jde. Jezídy například ubytovávají co nejblíže k sobě, ideálně v jedné ulici. Organizují pro ně také speciální kurzy angličtiny. Pro jezídky z Calgary je od srpna loňského roku k dispozici speciální terapie, kde se traumatizované ženy učí relaxačním praktikám. Počet míst na kurzu je však velmi omezený.

Pokus o sebevraždu

Na opačné straně Kanady, v Torontu, řeší jezídi takřka totožné problémy. Nedostatek psychologické pomoci je hlavním tématem na komunitních setkáních. Situaci se snaží zlepšit organizace One Free World International. Některé ženy i přesto přestávají věřit, že na traumata ze zajetí někdy zapomenou.

Jezídky pronásleduje trauma ze zajetí IS, pomůže jim psycholog z Německa

Osmadvacetiletá Adíba prošla coby sexuální otrokyně rukama nejméně šesti islamistů. Od útěku trpí záchvaty paniky. Do Kanady naštěstí přicestovala i se svou rodinou. Když Adíbu přepadne záchvat, příbuzní se ji snaží utěšit. Většinou to funguje.

Loni v září se však Adíba pokusila o sebevraždu. V nemocnici ji museli připoutat k posteli. Zakladatel One Free World International Madžíd el Šáfí si myslí, že podobné incidenty dokazují, jak nevhodně kanadské úřady přistupují k jezídským uprchlíkům. 

V nemocnici se k Adíbě podle něj chovali stejně jako stoupenci Islámského státu, kteří své oběti před znásilněním také přivazovali k posteli.

Podívejte se na dokument o jezídech:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...