Šéf Afrického národního kongresu Jacob Zuma

Šéf Afrického národního kongresu Jacob Zuma | foto: Reuters

JAR se pře s Brity o zbrojní embargo vůči Zimbabwe

  • 5
Šéf jihoafrické vládnoucí strany Jacob Zuma se nepřímo pustil do britského premiéra Gordona Browna. Ten totiž navrhl uvalit zbrojní embargo vůči zimbabwskému režimu Roberta Mugabeho. Přísun zbraní do neklidem zmítané země by podle něj mohl přerůst v genocidu.

"Myslím, že jsme ještě nedosáhli bodu, kdy by bylo potřeba zavést embargo," prohlásil předseda Afrického národního kongresu na tiskové konferenci v Londýně.

Reagoval tak na Browna, který patří k nejhlasitějším kritikům současných poměrů v Zimbabwe. Země se totiž od konce března, kdy se uskutečnily prezidentské a parlamentní volby, zmítá v politické krizi.

Prezident Mugabe sice hlasování podle všeho prohrál, ale nechce se vzdát moci. Nařídil proto přepočet hlasů a výsledky - i přes protesty opozičního lídra Morgana Tsvangiraie a Západu - tají. - čtěte Mugabe nechce přijít o moc

O možné genocidě se začalo hovořit kvůli násilnému potírání oponentů režimu. Vůdci opozice tvrdí, že si zastrašovací kampaň vyžádala už deset mrtvých. Ministr spravedlnosti Patrick Chinamasa taková tvrzení ostře odmítl.

Loď se zbraněmi musí zpátky do Číny
Spekulace se vyrojily i poté, co počátkem týdne přistála u břehů Jihoafrické republiky čínská loď se zbraněmi pro Zimbabwe. Dělníci v přístavu ji ale odmítli vyložit. Poté, co plavidlo do svých výsostných vod nevpustily ani vlády Mosambiku a Angoly, musela Čína dodávku zrušit.

Peking tvrdí, že smlouva byla podepsána už před rokem. Na obchodu navíc nevidí nic kontroverzního. "Na poli konvenčních zbraní máme obchodní vztahy s několika zeměmi. Tyto vztahy jsou v souladu s našimi zákony, s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN a s čínskými mezinárodními závazky," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Ťiang Jü.

Evropská unie uplatňuje sankce vůči Mugabeho režimu od roku 2002, ale na současnou čínskou dodávku se zákaz nevztahoval. Embargo zavedly i Spojené státy, ale OSN zatím o podobném kroku neuvažuje. Gordon Brown by to ale rád změnil.


Video