Japonsko sužuje vlna veder. O víkendu se teploty v centru Tokia vyšplhaly nad...

Japonsko sužuje vlna veder. O víkendu se teploty v centru Tokia vyšplhaly nad 35 stupňů Celsia. (28. června 2022) | foto: AP

Japonsko sužují vedra, vyzývá k šetření elektřinou. Klimatizaci povolilo

  • 3
Japonská vláda v pondělí vyzvala obyvatele Tokia a okolí, aby šetřili elektřinou. Ostrovní země se nyní potýká s vlnou veder a rekordními teplotami, proto může nastat přetížení zásobování. Tamní obyvatelé mají vypnout nepotřebná světla, nadále však mají používat klimatizaci.

Japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu zaznamenalo v pondělí odpoledne místního času kritickou poptávku po elektřině. Lidé podle resortu měli od 15:00 (08:00 SELČ) vypnout na tři hodiny nepotřebná světla, ale stále používat klimatizaci.

V důsledku zvyšujících se teplot úřady už několik týdnů varují před hrozícím nedostatkem energie. O víkendu se teploty v centru Tokia vyšplhaly nad 35 stupňů Celsia, zatímco ve městě Isesaki, které leží severozápadně od hlavního města, meteorologové zaznamenali rekordních 40,2 stupně Celsia. Šlo o nejvyšší teplotu, jaká kdy byla v červnu v Japonsku naměřena. I když červen značí na ostrovech začátek léta, teploty se v tomto měsíci obvykle nadále drží pod hranicí 30 stupňů.

Meteorologové navíc uvedli, že letos skončilo každoroční letní období dešťů nejdříve od roku 1951, kdy japonská meteorologická agentura začala záznamy vést. Deště obvykle mírní letní vedra až do července.

V pondělí odpoledne se tak v Tokiu a osmi okolních prefekturách očekával pokles podílu přebytkové elektřiny na 3,7 procenta. Tříprocentní rezervu vláda považuje za nezbytnou pro stabilní dodávky elektřiny. Uvedlo to v nedělním prohlášení ministerstvo hospodářství.

Přestože se dodavatelé elektřiny snaží dodávky zvýšit, podle ministerstva je situace s rostoucími teplotami nevypočitatelná. „Pokud dojde k nárůstu poptávky a náhlým problémům s dodávkami, rezervní zásoba klesne pod minimální požadovanou úroveň,“ uvedl resort.

Japonsko zasáhlo zemětřesení o síle 7,4. Čtyři mrtví, přes sto zraněných

Dodávky elektřiny v Japonsku jsou přitom napjaté od březnového zemětřesení v severovýchodní oblasti země. To si vyžádalo pozastavení provozu některých jaderných elektráren.

Začátkem tohoto měsíce proto japonská vláda vyzvala domácnosti a firmy, aby v létě co nejvíce šetřily elektřinou. Kvůli vysokým teplotám v zemi však bylo v neděli odpoledne podle japonské televize NHK převezeno do tokijských nemocnic 46 lidí s podezřením na úpal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video