Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Japonský expremiér Abe zemřel. Podlehl zraněním způsobeným atentátníkem

  5:20aktualizováno  17:15
Bývalý japonský premiér Šinzó Abe zemřel ve věku sedmašedesáti let poté, co ho postřelil útočník při vystoupení během politické kampaně ve městě Nara. Abe utrpěl hluboké zranění na pravé straně krku, zasaženo bylo i srdce. Příčinou smrti bylo vykrvácení. Policie zadržela jednačtyřicetiletého Tecuju Jamagamiho, který se k činu přiznal. Při prohlídce jeho domu byly objeveny další zbraně a výbušniny, informovala prefekturální policie.

Expremiér byl střelen zezadu během volební kampaně vládní Liberálnědemokratické strany (LDP). Na místě se ozvaly dva výrazně hlasité výstřely. Útočník Abeho zasáhl do pravé strany krku a do hrudníku, potvrdili na tiskové konferenci zástupci fakultní nemocnice v Naře, kam byl Abe přepraven.

Policie po útoku zadržela jednačtyřicetiletého Tecuju Jamagamiho, občana města Nara. Po výstřelu se nepokoušel o útěk. Při policejním výslechu se k činu přiznal. Policie uvedla, že během výslechu atentátník neprojevoval emoce a s vyšetřovateli spolupracoval. V současné době je zřejmě nezaměstnaný, dříve dle své výpovědi pracoval tři roky v japonských námořních silách sebeobrany.

Atentát na bývalého japonského premiéra Šinzó Abeho (8. července 2022)

Policie z místa činu zajistila dvouhlavňovou brokovnici. Posléze zástupci policie potvrdili, že zbraň si útočník vyrobil sám z různé kombinace materiálů, jako jsou kov a dřevo. Zda byly podomácku vyrobené i náboje, vyšetřovatelé zjišťují.

Útočník při výslechu sdělil, že choval zášť vůči konkrétní organizaci, kterou blíže nespecifikoval. Věřil, že Abe měl být jejím členem. „Není to zášť vůči politickému přesvědčení,“ vysvětlil Jamagami. Policie doplnila, že není zjevné, jestli podobná organizace existuje. Její potenciální existenci ale hodlá prošetřit.

Abe svou politikou dráždil. Ale střelby a atentáty Japonsko téměř nezná

Televize odvysílala záběry, na kterých je vidět kolabující Abe, zatímco k němu běží příslušníci ochranné služby. Podle agentury AP prodělal zástavu srdce a následně byl letecky přepraven do fakultní nemocnice Zdravotní univerzity ve městě Nara. Během přesunu byl při vědomí, uvedla televize NHK s odkazem na policejní zdroje.

Abe při příjezdu do nemocnice nejevil známky života. Silně krvácel a jeho zranění v oblasti hrudníku sahalo až k srdci. Doktoři mu během čtyř hodin poskytli více než 100 transfuzních jednotek krve, ale na záchranu jeho života to nestačilo, sdělil na tiskové konferenci profesor pohotovostní medicíny nemocnice v Naře. Bývalý premiér zemřel na ztrátu krve.

Abe byl nejdéle sloužícím japonským premiérem. V čele vlády stál v letech 2006 až 2007 a od roku 2012 do září 2020, kdy odstoupil. O měsíc dříve ohlásil, že kvůli zdravotnímu stavu hodlá podat demisi.

Nynější japonský premiér Fumio Kišida přerušil volební kampaň před víkendovými volbami a vydal se do Tokia. Atentát, který narušil demokratický proces v zemi, je podle něj naprosto nepřijatelný.

Tvůrce Abenomics, nejdéle sloužící premiér Japonska. Kdo byl „jestřáb“ Abe

„Zpráva o úmrtí bývalého premiéra Abeho mě velmi zasáhla. Nedokážu najít slova, kterými bych popsal, jak se cítím,“ sdělil Kišida novinářům.

Japonský ministr obrany, Abeho mladší bratr Nobuo Kiši, odmítl komentovat zprávy, že střelec je bývalý mariňák. Útok odsoudil jako „svatokrádež proti demokracii“.

Kondolence světových lídrů

Představitelé zemí světa vyjadřují nad úmrtím Abeho lítost a šok. Prezident Spojených států Joe Biden je zprávou „hluboce zarmoucen“, podobně se vyjádřila i britská královna Alžběta II. a odstupující premiér Boris Johnson. Polský premiér Mateusz Morawiecki byl zprávou „šokován“. „V těchto těžkých hodinách stojíme na straně Japonska,“ uvedl německý kancléř Olaf Scholz. Solidaritu s Japonskem vyjádřila i Francie. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol mluví v souvislosti se zastřelením Abeho o neomluvitelném zločinu.

Český prezident Miloš Zeman v souvislosti se smrtí japonského expremiéra vyslovil upřímnou soustrast japonskému lidu

Abeho blízkým kondoloval i český premiér Petr Fiala:

„Nevím, co stojí za tímto pokusem o atentát. Na schůzce jsem byl první, kdo vyjádřil soustrast našemu japonskému protějšku,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov novinářům na summitu G20.

Reakce přišla i od Číny. „Bývalý premiér Abe se zasloužil o zlepšení čínsko-japonských vztahů během svého působení. Vyjadřujeme naši upřímnou soustrast jeho rodině,“ uvedl mluvčí čínského velvyslanectví.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken pak označil Abeho za vůdce s velkou vizí. Jeho vraždu popsal jako „šokující“ a „hluboce znepokojující“.

Atentátu podlehla řada státníků

Výběr nejznámějších atentátů na vysoce postavené politiky ve světě po roce 1990:

21. května 1991 - Indický politik a bývalý premiér Rádžív Gándhí zahynul při pumovém atentátu na předvolebním shromáždění. Za útokem stáli Tygři osvobození tamilského Ílámu ze Srí Lanky.

29. června 1992 - Alžírský prezident Muhammad Budiáf byl zastřelen ve východoalžírském městě Annaba; v pozadí atentátu byli muslimští fundamentalisté.

6. dubna 1994 - Letadlo s prezidenty Burundi a Rwandy, Cyprienem Ntaryamirou a Juvénalem Habayarimanou, bylo sestřeleno raketami, které vypálili rwandští hutuští povstalci.

4. listopadu 1995 - Židovský extremista Jigal Amir zastřelil v Tel Avivu předsedu izraelské vlády Jicchaka Rabina.

6. února 1998 - V korsickém Ajacciu byl večer zastřelen prefekt tohoto francouzského ostrova Claude Erignac. Za atentátem byla zakázaná separatistická Korsická národně osvobozenecká armáda (FLNC).

27. října 1999 - Arménský premiér a předseda parlamentu Vazgen Sarkisjan a Karen Demirčjan byli zastřeleni v parlamentu.

18. ledna 2001 - Konžský prezident Laurent-Désiré Kabila podlehl následkům zranění, které mu dva dny předtím způsobil jeden z jeho tělesných strážců.

12. března 2003 - Srbský premiér Zoran Djindjić podlehl střelným zraněním, která utrpěl při atentátu v Bělehradě. Za atentátem, který zorganizovali členové zvláštních policejních jednotek, stály nejspíše zločinecké skupiny, napojené na předchozí srbské vedení.

11. září 2003 - Švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová podlehla bodným a řezným zraněním, která utrpěla o den dříve. Útočníkem byl 26letý Švéd srbského původu.

9. května 2004 - Čečenský prezident Achmat Kadyrov nepřežil pumový atentát v čečenském hlavním městě Grozném; k odpovědnosti se přihlásil čečenský polní velitel Šamil Basajev. Od dubna 2007 je čečenským prezidentem syn Achmata Kadyrova Ramzan.

14. února 2005 - Bývalý libanonský premiér Rafík Harírí byl zabit při pumovém útoku, který zasáhl jeho konvoj v Bejrútu.

27. prosince 2007 - Pákistánská opoziční politička Bénazír Bhuttová zemřela na následky zranění, která utrpěla při sebevražedném pumovém útoku v Rávalpindí.

2. března 2009 - Prezident Guineje-Bissau Joao Bernardo Vieira byl zabit ve svém domě příslušníky armády. Stalo se tak jen několik hodin poté, co při bombovém útoku zahynul velitel guinejské armády a prezidentův rival Tagmé Na Waié.

27. února 2015 - V centru Moskvy byl zastřelen bývalý ruský vicepremiér a vyhlášený kritik Kremlu Boris Němcov. Za atentát byla odsouzena pětice Čečenců, podle Němcovovy dcery Žanny se po objednavateli vraždy pátrá pouze „na oko“, protože stopa vede ke spolupracovníkům čečenského vládce Ramzana Kadyrova.

14. ledna 2019 - Starosta polského města Gdaňsk Pawel Adamowicz podlehl následkům útoku, při kterém utrpěl vážná poranění srdce. Na charitativní akci na starostu zaútočil nožem sedmadvacetiletý muž, který je nyní souzen.

7. července 2021 - Na Haiti byl zavražděn prezident Jovenel Moïse. Na předměstí metropole Port-au-Prince ho zastřelilo komando kolumbijských žoldnéřů. V souvislosti s atentátem bylo zatčeno přes 40 podezřelých, včetně 18 žoldnéřů. Zatím se nepodařilo odhalit, kdo za atentátem stál.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Opatření jsou přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel v Pardubicích

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....