Japonsko čekalo na tsunami, vlny ale nepřišly

  • 5
Japonští meteorologové vydali varování před tsunami. Předtím zaznamenali u východního pobřeží zemětřesení o síle 6,8 stupně Richtera. Ničivé vlny nakonec nepřišly. Zcela falešná zpráva o tsunami vyvolala paniku v Chile, v chaosu zemřela stará žena.

Epicentrum zemětřesení lokalizovali vědci v Pacifiku, asi dvě stě kilometrů od pobřeží provincie Čiba. Podle varování mohly tsunami dosáhnout výšky až půl metru.

Mezi ohrožené patřily ostrovy Izu, Mijake a Kozu. Podle japonské televize NHK nejsou hlášeny žádné škody, obyvatelé byli nicméně vyzváni k opatrnosti. Lidi z pobřežních oblastí dokonce úřady vyzvali k evakuaci na vyvýšená místa.

"Vyzýváme místní k evakuaci. Na pobřeží naštěstí bylo málo rybářů, nemohli pracovat, protože moře bylo neklidné," řekl Harujoši Šimizu z krizového štábu na ostrově Kozu. NHK varovala, že tsunami může udeřit dvakrát až třikrát za sebou.

Tsunami se nakonec nekonaly. Úřady později varování stáhly.

INFOGRAFIKA iDNES

Jak vzniká tsunami

Proč tsunami ničí jen pobřeží

Japonsko leží v seismicky velmi aktivní oblasti. Země registruje pětinu všech zemětřesení o síle šest stupňů Richterovy školy a více. Před dvěma dny si Japonci připomněli nejtragičtější zemětřesení za posledních deset let. Ve městě Kóbe zahynulo 17. ledna 1995 téměř šest a půl tisíce lidí.

V Chile byla kvůli tsunami panika
Zpráva o blížící se tsunami, tentokrát zcela falešná, vyvolala v noci na úterý paniku v jihochilském přístavu Concepción. Poplašné zprávě uvěřily desítky lidí, kteří utíkali do okolních kopců, kde zůstali celou noc.

Lidi nepoučil ani předchozí palný poplach. V pondělí z města před hrozbou tsunami utíkalo dvanáct tisíc lidí. Při vzniklém chaosu zemřela jedna stará žena a několik dalších lidí bylo zraněno.

Chilský státní úřad pro naléhavé situace v reakci na tyto události vyzval obyvatelstvo, aby zachovalo klid a plně důvěřovalo jeho informacím. Chilské námořnictvo podle úřadu disponuje poplašným systémem, který zaznamená vznikající tsunami a informuje o něm.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video