Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Japoncům se sebevražednými myšlenkami budou pomáhat lazebníci

  • 11
Japonské město Tojama se rozhodlo zakročit proti množícím sebevraždám s pomocí místních kadeřníků. Radní hodlají využít jejich umění naslouchat zákazníkům, kteří se jim často svěřují se svými problémy. Japonsko patří mezi země s největším počtem sebevražd, ročně ukončí dobrovolně život na 30 tisíc Japonců.

Jen v Tojamě loni spáchalo sebevraždu hned 102 lidí. "Od pádu (banky) Lehman Brothers v roce 2008, se staly sebevraždy ještě vážnějším problémem," přiblížil serveru telegraph.co.uk mluvčí tojamské radnice.

Představitelé města, které leží asi 300 kilometrů severozápadně od Tokia, se proto rozhodli proti nárůstu počtu sebevražd zakročit. A do boje povolali místní kadeřníky - kvůli faktu, že zákazníci se jim během úpravy hlavy svěřují s kdečím.

"Zákazníci si často vytvářejí uvolněný vztah s kadeřníkem a hovoří s nimi o různých tématech. Na základě této myšlenky jsme se rozhodli pro spolupráci s holiči, aby nám pomohli s prevencí u sebevražd," uvedl mluvčí.

Do projektu se už zapojilo na 650 tojamských lazebníků, kteří se nyní školí u klinických psychologů, aby se naučili rozpoznat zákazníka s problémy a se sklony k sebevraždě. Pro klientelu s depresemi a sebevražednými myšlenkami budou mít v salonech i brožurky a budou schopni jim domluvit schůzku u odborníka.

Toyama, Japonsko


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video