Jedna domácnost utratila loni v průměru za rýži v přepočtu necelých 6 600 korun, zatímco za chleba to bylo něco přes 6 700 korun. Rýže nakoupili Japonci o 4,1 procenta méně, než v předchozím roce. Naopak za chléb utratili o 0,2 procenta více, uvedl server telegraph.co.uk s odvoláním na průzkum japonského ministerstva vnitřních záležitostí a komunikace.
Něco takového země vycházejícího slunce nepamatuje. Rýže byla vždy tradiční plodinou a spolu s vysokou konzumací ryb je považována za japonský recept na pevné zdraví a dlouhověkost. A to navzdory tomu, že japonská kuchyně čelí západnímu typu stravy už od 2. světové války.
Z průzkumu dále vyplynulo že obyvatelé Japonska stále příliš nevěří, že doma vyprodukované potraviny jsou bezpečné. Jejich důvěru nahlodala loňská havárie v jaderné elektrárně Fukušima, při níž do okolí uniklo množství radiace. Rýži museli kvůli kontaminaci zničit zemědělci hned v několika oblastech.
O tom, že Japonci stále více mění své kulinářské zvyky, svědčí ale i jiné výzkumy, které se objevily v poslední době, píše telegraph.co.uk. Vyplývá z nich, že Japonci už méně připravují na snídani svou tradiční polévku miso, nejedí už ke všem jídlům coby přílohu rýži a ne vždy večeří v rodinném kruhu. Přitom ve světě přichází na chuť japonské kuchyni čím dál více lidí.