Maďarský náměstek ministra zahraničí Tamás Menczer (27. března 2023)

Maďarský náměstek ministra zahraničí Tamás Menczer (27. března 2023) | foto: Profimedia.cz

Děti chráníme před neschopnými politiky, odbyli Lipavského v Maďarsku

  • 198
Ministr zahraničí Jan Lipavský ve středu na Twitteru kritizoval, že se Česká republika nepřipojí k evropské žalobě proti maďarskému zákonu o LGBTQI+ lidech, který podle Evropské komise tuto komunitu diskriminuje. Proti jeho vyjádření se ohradil maďarský náměstek šéfa diplomacie Tamás Menczer. „Děti musíme bránit před pedofily a neschopnými politiky, ruce od nich pryč,“ napsal na Facebooku.

„Mrzí mě, že se Česko nepřipojí k evropské žalobě proti maďarskému anti-LGBTQI+ zákonu,“ uvádí na Twitteru Lipavský. Zároveň zdůrazňuje, že vládní strana Piráti, kterých je součástí, na toto téma nehodlá rezignovat.

Podle stanoviska Evropské komise maďarská novela, jež zakazuje vyobrazování LGBTQI+ komunity a témat s ní spojenou mezi nedospělou mládeží, tuto skupinu diskriminuje.

Český ministr zahraničí Lipavský se domnívá, že skutečným ohrožením pro děti není vyobrazování komunity v knihách či na obrazovkách televizorů, ale „umělé vzbuzování nenávisti nebo zamlčování informací“, ke kterým podle něj zákon vede.

„Ruce pryč od maďarských dětí,“ začíná svůj čtvrteční příspěvek maďarský náměstek ministra zahraničí Menczer a adresuje ho Lipavskému.

„Tyto postavy jsou pro děti nebezpečné, taková je realita,“ zdůvodňuje podstatu zákona na Facebooku.

„Děti jsou zranitelné a nedokážou se bránit. Musíme je chránit my. Chránit je před propagandou LGBTQ! Viděli jsme hrozné příklady, takže musíme zajistit, aby se neopakovaly,“ píše Menczer a komunitu označuje za pedofilní.

Zastánce LGBT zklamal postoj vlády, která se nepřipojila k žalobě na Maďarsko

„Děti musíme chránit i před nekompetentními politiky, kteří si neuvědomují nebezpečí,“ pokračuje.

„To, co se děje v českých školkách a školách, je věcí Čechů, mně do toho nic není. Není ani moje věc, jak vychovává své dítě Jan Lipavský - pokud nějaké má. Je dobré, aby český ministr zahraničí věděl, že v Maďarsku záleží jen na rozhodnutí maďarského lidu, a Maďaři se jasně rozhodli, že děti je třeba chránit. My Maďaři jsme pro své děti schopni všeho, a čím více lidí proti nám pojede v duhovém rychlíku, tím budeme silnější,“ odpovídá Lipavskému.

„My své děti ochráníme!“ zakončuje.

Žalobu proti maďarskému „Anti“ LGBTQI+ zákonu podpořilo dosud deset zemí Evropské unie. Evropská komise se domnívá, že novela podněcuje nenávist proti komunitě a spojuje ji s pedofilií na základě genderové identity a sexuální orientace. Z tohoto důvodu se obrátila k soudu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video