Jaké výhody a nevýhody mají konkrétní typy kapesních počítačů?

- U následujících počítačů bylo zkoumáno, jak jsou navržřeny z hlediska ergonomie práce a pohodlí. I na první pohled poměrně malé nedostatky totiž dokážou znepříjemnit práci - především klávesnice, která neumožňuje psaní všemi deseti, nebo je uzpůsobena tak, že se uživatel často přehmátne a omylem zmáčkne funkční klávesu. Komplikace může způsobit i málo kvalitní displej, který se leskne nebo je nedostatečně podsvícen. Další problém se skrývá v českém prostředí, kde mohou nastat potíže při konvertování souborů do Windows a zpět. Všechny recenzované počítače komunikují pomocí sériového rozhraní a infračerveného portu.

Kapesní  handheldy

PSION 3MX
Levnější počítač, ale s řadou kvalitních aplikací. Paměť 2 MB postačuje pro práci s texty a pro jednodušší databáze. Má podsvícený displej, ale není dotykový a nelze po něm kreslit. Klávesnice je drobná, je na ní však možné pohodlně psát dvěma palci, což uživatelé ocení při práci bez podložky - například ve stoje. Čeština je vyřešena velmi dobře a propojení s PC umožňuje přenos dat do všech hlavních aplikací. Cena s DPH: zhruba 15 000 Kč.
více informací...

PSION 5MX

Novější a výkonnější kapesní počítač s velkou klávesnicí a dotykovým displejem. Klávesnice je dosti tuhá. Displej je poměrně lesklý a jeho podsvícení je slabé. Má kvalitní aplikace, dobře se ovládají. Umožňuje snadno pracovat s kresbami perem a nahrávat zvuk i při zavřeném pouzdře. Nevýhodou počítače je jeho vysoká cena - kolem 30 000 Kč s DPH.
foto a více informací...

PHILLIPS VELO 500

Drobný, designově zajímavě řešený počítač. Má značně lesklý a jen slabě podsvícený dotykový displej. Pozoruhodnou vlastností je zabudovaný modem 28,8K, do kterého stačí zastrčit telefonní kabel. V elo není možné rozšiřovat standardními paměťovými kartami, pouze speciálními. Počítač stojí zhruba 25 000 Kč s DPH.
foto a více informací...

CASIO CASSIOPEIA A-20

Starší kapesní počítač s menší pamětí, pomalejší. Má poměrně lesklý a slabě podsvícený displej, ale velmi dobrou klávesnici. Jedná se o levnější model vhodný spíše pro práci s texty. Stojí přibližně 20 000 Kč s DPH.

NEC MOBILE PRO 770
rozměrnější počítač, který už není kapesní, ale je určen spíše pro přenášení v tašce. Vyniká velkou klávesnicí, na které je možné psát pohodlně všemi deseti. V elký barevný displej je výborně prosvětlený a jeho kvalita je srovnatelná s notebookem. Počítač má zabudovaný modem 56K i výstup na monitor, který je však možné použít pouze pro předvádění prezentací v PowerPointu. Výjimečným schopnostem počítače odpovídá i velmi vysoká cena, která je srovnatelná s notebooky - 46 000 Kč s DPH.
foto a více informací...

Ovládané perem - palmtopy

EVEREX FREESTYLE ASSOCIATE
- levný palmtop sloužící hlavně jako skladný digitální diář. Je ovládán pouze perem, a to buď pomocí tlačítek na displeji, nebo graffiti - rozpoznávání je přijatelné. Displej má slabé podsvícení i kontrast a musí se na něj tlačit. Cena je 15 000 s DPH.

COMPAQ AERO 2130 - dražší model palmtopu vyznačující se velmi kvalitním barevným displejem s výborným podsvícením. Funkčně je srovnatelný s Everexem. Cena 25 000 s DPH.

MF DNES vybrala některé běžně dostupné kapesní počítače tak, aby tvořily reprezentativní vzorek podle následujících kritérií: typy s větší i menší klávesnicí či ovládané perem, s rozličným podsvícením displeje, barevné i černobílé. Za půjčení zkoumaných počítačů redakce platila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video