Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak to bylo v Beslanu? I po roce zůstávají otazníky

  10:20
Je to přesně rok, stále však není jasné, jak se to vše stalo. Beslanský masakr, při němž v obsazené škole zahynulo přes 300 lidí, většinou dětí, stále vyvolává řadu dohadů a spekulací. Kolik bylo útočníků? Co přesně chtěli? Jak začalo krveprolití? Muselo zemřít tolik lidí?
Beslan rok poté -portréty dětí, které zahynuly při masakru ve škole

Beslan rok poté -portréty dětí, které zahynuly při masakru ve škole - Žena stojí u zdi, na které jsou portréty dětí, které zahynuly při beslanském masakru. (31. srpna 2005) | foto: Sergej KarpuchinReuters

"Vše bylo jinak"
"Nevíme, pořád nic nevíme, nechtějí nám nic říci!" rozčiluje se Boris Arčinov, který to vše přežil jen zázrakem. Ve škole, kterou obsadilo čečenské komando, ztratil ženu a dva syny. "Chceme jen spravedlnost, chceme vědět, kdo teroristům pomáhal," opakuje a ukazuje díry po kulkách ve své bílé ladě.

Přesně před rokem čekal před školou na svoji rodinu. Pak vedle něj zastavilo auto, z něj vyskákali ozbrojenci, jeden z nich po něm vystřelil, kulka ho minula, a tak ho nahnali k ostatním zajatcům do školy. Začínalo jedno z nejstrašnějších dramat nedávné ruské historie.

"Vláda říká: přijeli v jednom autě, ale já je viděl, do toho by se nevešli, muselo to vše být nějak jinak!" říká Arčinov a rozezleně rázuje po dvoře svého domu na dohled od trosek "prokleté" školy.

Skoro každý v Beslanu vám s hořkostí řekne: vše to bylo nějak jinak, ale oni nám to nechtějí říci. V tom je velká změna - Beslan je i dnes, stejně jako vloni, místem strašlivé bolesti. Avšak stále více také místem, kde lidé proklínají úřady, policii vládu, neboť se domnívají, že jim lžou.

A v čem není jasno? Třeba v tom, jak se mohli teroristé nepozorovaně dostat ke škole. Každý v Beslanu si je jist, že po cestě zkorumpovali policii, která se dívala jinam. Faktem je, že na severním Kavkaze, který je víceméně stále v polovojenském stavu, musí auto plné ozbrojenců nepochybně vzbudit pozornost hlídek na silnicích.

"Musíme znát pravdu, do posledního dechu budeme bojovat, abychom se dozvěděli, kdo z našich lidí nás prodal," říká Idina Parsijevová ze skupiny Matky Beslanu, která sdružuje příbuzné obětí. Několik policistů je už vyšetřováno kvůli zanedbání svých povinností, ale to matkám - mstitelkám nestačí.

Někteří teroristé určitě utekli, říká bývalá rukojmí
Stejně tak každý z těch, kdo útok prožil, přísahá, že teroristů bylo více než 32, o nichž hovoří ruští vyšetřovatelé, a z nichž podle oficiální verze všichni až na jednoho zahynuli. "Bylo jich nejméně šedesát," říká rezolutně Boris Arčinov, který v druhý den zajetí přežil svoji vlastní popravu - měl být pro výstrahu zabit spolu s dalšími, ale kulka ho jen zranila na boku. "V třiceti lidech by tu školu nedokázali udržet," říká.

Jeho dcera Andžela přizvukuje: "Dívala jsem se na fotografie zabitých teroristů, ale některé, jež si pamatuji z tělocvičny, jsem neviděla. Určitě se části podařilo utéct!" Ze zajetí se dostala na svobodu už druhý den - únoscům se zželelo její malé dcerky Iliny. Ta dnes spokojeně pobíhá po dvorku a vypadá jako jediný člen rodiny, který je schopen se smát.

"Navždy ji to poznamenalo," říká ale její děd Boris. Když Ilina zdálky zahlédne školu, začne brečet a sama sobě opakovat větu, kterou si tehdy všichni namačkaní pod bombami v tělocvičně říkali stále dokola: "Neboj se, neboj se, neboj se!"

Tím však výčet záhad nekončí - nejspíš si vzpomenete i na další legendu: každý v Beslanu vám řekne, že teroristé zbraně ukryli do školy ještě před útokem, v létě, kdy se jejich komplicové přestrojili za dělníky a při rekonstrukci zbraně ve škole schovali.

Jenže učitel tělocviku Alik Cagolov, který zajetí přežil, mi před rokem obšírně líčil, že to je vše jen fáma, že prostě žádná velká rekonstrukce neproběhla a že žádné zbraně ve škole ukryty být nemohly. Jednu naději na nalezení příbuzní obětí mají, a je to naděje hodně paradoxní - jmenuje se Nurpaši Kulajev a je podle oficiální verze jediným z teroristů, který přežil. Nyní je souzen.

"Jezdíme na proces s ním a díváme se na něj a prosíme ho, aby nám řekl pravdu," říká Alexandra Smirnovová, která při masakru přišla o dvě vnučky. Necítí touhu ho zabít? Pomstít se? "Ale ne, on je jen malá ryba, zavinili to jiní!" odvětila kategoricky.

Neodpustitelné fiasko
Otevřená zůstává i "záhada záhad", tedy to, jak třetí den zajetí vypukl celý masakr. Jisté je, že vybuchla jedna z bomb uvnitř tělocvičny. Mnoho rukojmích při tom zahynulo, zbytek začal zoufale utíkat, vypukl naprostý chaos a rodiče zoufalí strachy začali dobývat se svými zbraněmi tělocvičnu.

Teroristé nabyli dojmu, že začal útok, začali masakrovat rukojmí, vše se vymklo kontrole a vypukla krvavá řež. Ruské speciální jednotky na místo dorazily až s obrovským zpožděním, neboť nacvičovaly zásah v jiné vesnici.

V jednom se však Beslan mění: stále více lidí je v něm ochotno nahlas říci to, o čem na Západě už před rokem mluvili experti protiteroristických jednotek: že celá akce byla strašlivým a neodpustitelným fiaskem bezpečnostních složek, kterým se vše vymklo z rukou.

"Nikoho jsme nezajímali, nikdo o nás nestál. Jinak by moje dcerka žila," říká Kaspulat Ramonov u žulového náhrobku dcery Marianny. "Věřte, stačilo málo a vše mohlo být jinak. O to více to tak strašlivě bolí."

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...