Íránské jaderné zařízení v Natanzu

Íránské jaderné zařízení v Natanzu | foto: Profimedia.cz

Jádro vám nedovolíme, vzkázal Izrael Íránu

  • 687
Izraelský ministr obrany Šaul Mofaz varoval Írán, že Izrael nebude v žádném případě tolerovat jeho jaderný program. Ujistil ale, že dává přednost diplomatickým jednáním.

NEPŘEHLÉDNĚTE:
Co se skrývá v íránském Natanzu
INFOGRAFIKA: Jaderná zařízení v Íránu

"Dáváme v tomto stadiu přednost diplomacii, ale v žádném případě nemůžeme Íránu tolerovat jaderný program a musíme se připravit, abychom mu mohli čelit," řekl Mofaz na veřejném kolokviu u Tel Avivu. Dodal bez upřesnění, že bude třeba vyvinout obrannou strategii se vším, co k tomu patří.
 
Jeho velmi tvrdé prohlášení přichází po té, co izraelský premiér Ehud Olmert v úterý řekl, že Izrael nemůže v žádném případě dovolit, aby "někdo (Írán), kdo má zlé úmysly vůči nám, mohl mít k dispozici ničivou zbraň, jež by mohla ohrozit naši existenci".

Už v pátek se Izraele zastal americký viceprezident Cheney. Prohlásil, že Spojené státy by v případě napadení Izraele svého spojence podpořili i vojensky. - více zde

Pokud jde o diplomatické jednání, Mofaz naznačil, že by mohla zasáhnout Rada bezpečnosti OSN a vyhlásit vůči Íránu mezinárodní sankce. Zdůraznil, že iránskou hrozbu je třeba brát s největší vážností, a znovu obvinil Teherán z podpory terorismu.
 
"Peníze jsou hybnou silou terorismu. Írán poskytuje Hizballáhu každoročně 100 milionů dolarů a část těchto peněz se dostane palestinským teroristickým skupinám," řekl a dodal, že Írán je hlavním zdrojem peněz pro Islámský džihád, který byl loni pachatelem většiny sebevražedných atentátů v Izraeli.
 
Izrael v pátek obvinil Írán a Sýrii z odpovědnosti za sebevražedný atentát v Tel Avivu, který ve čtvrtek spáchalo radikální hnutí Islámský džihád a při němž bylo zraněno 19 lidí. Teherán tato obvinění označil za nepodložená.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video